27.10.2007

Petrol, altın ve avro aldı başını gidiyor

ABD'nin İran'la ilgili yeni bir adım atmasıyla petrol 92 dolara çıktı. Fed'in faiz indirimi beklenirken avro rekor kırdı, altın 27 yılın zirvesinde

RADİKAL - İSTANBUL- ABD Merkez Bankası Fed'in (Federal Reserve Bank) gelecek hafta yapacağı toplantıda vereceği faizle ilgili kararı merakla beklenirken dünya piyasalarında avro, altın ve dolar rekor üstüne rekor kırıyor. ABD'nin İran'a ekonomik yaptırımlar uygulamak üzere yeni adım atması, Kuzey Yarımküre'de artan petrol ihtiyacı ve ABD'de stokların azalması ham petrol fiyatlarının varil başına 92 doları aşarak rekor kırmasına neden oldu.

Türkiye'nin Kuzey Irak'a yönelik askeri operasyon yapacağı endişesiyle geçen hafta rekora tırmanan petrol fiyatları, bu defa ABD'nin İran'a yeni ekonomik yaptırımlar uygulayacağını açıklaması ve petrol stoklarındaki azalma sonucu yeni rekor seviyeye tırmandı. Dün ABD ham petrolü varil başına 92.05 dolarla yeni rekor düzeye tırmanırken, Kuzey Denizi ham petrolü de 89.01 dolarla rekor kırdı.
ABD Enerji Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, ülkede ham petrol stokları geçen hafta 5.3 milyon varile indi. ABD'nin İran'a karşı 1979 devriminden bu yana en ciddi ekonomik yaptırımları uygulamayı kararlaştırması ve Türkiye'nin PKK terör örgütünü takip amacıyla Kuzey Irak'a müdahale olasılığının devam etmesi yanında, doların avro karşısında hızlı değer kaybı fiyatların yukarıya çıkmasında etkili diğer unsurlar oldu. Analistler tarafından petrol stoklarının sürpriz niteliğinde gerilemesinin endişe yarattığı kaydedilirken, ham petrol fiyatları geçen yıla oranla yüzde 51 oranında yükselmiş durumda bulunuyor.

Dolar da faiz indirimi beklentisi nedeniyle 1.4388 avroya kadar gerileyerek yeni bir rekor kırdı. Bu değer avronun tedavüle çıktığı 1999 yılından bu yana ulaştığı en yüksek düzeyi oluşturuyor. Piyasalar Fed'den çeyrek puanlık indirim bekliyor. Ancak yarım puanlık indirim bekleyenlerin sayısı da az değil. Altının onsu ise 778.8 dolarla Ocak 1980'den bu yana en yüksek değerine ulaştı.

[Radikal]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...