13.10.2007

Petrol fiyatları bu kez de Türkiye korkusuyla arttı

Financial Times, Türkiye'nin terör örgütüne karşı sınır ötesi operasyon olasılığının petrol fiyatlarını rekor seviyeye yükselttiğini yazdı. Gazete, petrolün varil fiyatının 84 dolara çıktığına işaret etti

RADİKAL - İSTANBUL - Genellikle Nijerya'daki iç çatışmala, ABD-İran gerginliğive üretim arzındaki düşüş gibi nedenlerle yükselen dünya ham petrol fiyatları, bu kez de 'Türkiye' gerekçesiyle tırmandı. Türkiye'nin terör örgütü PKK'ya karşı Kuzey Irak'a sınır ötesi operasyon düzenleme olasılığı petrol fiyatlarını etkiledi. Bir varil ham petrolün fiyatı, son dönemlerin en yüksek seviyesine ulaşarak 84 dolar 5 cent'e yükseldi. Brent petrolün fiyatı da 56 cent artarak 80 dolar 71 cent'e çıktı.

Reuters haber ajansı, petrol fiyatlarının yükselmesinde PKK'nın Türkiye'ye yönelik tehdidi ve sınır ötesi operasyon olasılığının etkili olduğunu duyurdu. Dünyanın üçüncü en geniş petrol rezervine sahip olan Irak'ın Türkiye üzerinden petrol ihracatı, ABD işgalinin başladığı 2003 yılından beri en düşük seviyesinde. Ancak yaklaşan kış öncesi bu hattın kapanma olasılığı bile fiyatları olumsuz etkiliyor.

'Bölge istikrarsızlaşabilir'
Financial Times, Türkiye'nin terör örgütüne karşı sınır ötesi operasyon olasılığının petrol fiyatlarını rekor seviyeye yükselttiğini yazdı. Gazete, petrolün varilinin 84 dolara yükseldiğine işaret etti ve Türkiye'nin Irak'ın kuzeyine olası operasyonunun bölgeyi istikrarsızlaştırabileceğini öne sürdü.

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın operasyon için kimsenin iznine ihtiyaç bulunmadığına dair sözlerine dikkati çeken gazete, ABD'nin Türkiye'yi böyle bir adımdan caydırmaya çalıştığını belirtti. Gazete, bununla birlikte Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nde Ermenilerin 1915 olaylarına ilişkin iddialarına destek veren tasarının kabul edilmesinin, Washington-Ankara ilişkilerini hassas hale getirdiği yorumunda bulundu. Ekonomi ve siyaset gazetesi Financial Times, Türkiye'nin 2007 yılı sonu itibarıyla Hazar Denizi'nden çıkan petrolü taşıyacak önemli petrol boru hattının üzerinde bulunduğuna dikkati çekti. Irak'ın bilinen petrol rezervleri tahminen 115 milyar varil. Fakat 2003 yılındaki Amerikan işgalinden bu yana üretim 3.5 milyon varilden 2 milyon varile düştü.

Dünyada 'petrol açlığı' artacak
Merkezi Paris'te bulunan Uluslararası Enerji Ajansı (UEA), gelecek yıl dünya çapındaki petrol talebinin önemli düzeyde artacağını açıkladı. Ancak kuruma göre, gelecek yıl arz-talep dengesinde bir sıkıntı olmayacak. Kurum, petrol piyasalarındaki eğilimleri inceleyen aylık çalışmasında, bu yıl günlük 1 milyon 500 bin varili bulan petrol talebindeki artışın, gelecek yıl ortalama günlük 2 milyon 200 bin varile ulaşacağını duyurdu.

Bazı önde gelen sanayileşmiş ülkelerin enerji politikalarını koordine eden kurumun tahminine göre yükselen talebi karşılamak için OPEC üyesi ülkelerin üretimlerini günlük 600 bin varil daha arttırmaları gerekecek. Ancak UEA en azından gelecek yıl için bir kriz beklemiyor. Çalışmaya göre petrol piyasasındaki arz-talep dengeleri açısından 2008, bu yıl ve geçen yıla göre daha rahat geçecek.

Çünkü OPEC'in gelecek yıl için öngördüğü 1 milyon varillik petrol artışıyla günlük üretim, 35 milyon 400 bin varili bulacak. Bu da gelecek yıl 32 milyon 300 bin varili bulacağı öngörülen talebi karşılamaya rahatça yetecek. UEA, son günlerde yaptığı çalışmada gelecek beş yıl içinde petrol talebinin yüzde 2.2 artacağı tahmininde bulunmuş ve bu durum, yakın gelecekte bir petrol sıkıntısı yaşanacağı yönündeki kaygıları artırmıştı.

[Radikal]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...