5.10.2007

Myanmar’da vahşet iddiaları

Myanmar’da cunta yönetiminin Budist rahiplerin başını çektiği halk isyanını bastırdığı kanlı olayların ardından, görgü tanıklarının anlattığı hikayeler dünya kamuoyunun endişelerini artırıyor.

YANGON - Burma ya da Birmanya diye de anılan Myanmar’da çıkan isyandan bu yana cuntanın kısıtlamalarına rağmen haberler sızmaya devam ediyor. Norveç’te yayın yapan Burma’nın Demokratik Sesi adlı yayın kuruluşu, ülkedeki protesto gösterilerinden gelen görüntü ve bilgileri dünyaya duyuruyor.

Kanalın Myanmar’daki muhabirlerinin gizli çekimleri ülke dışına kaçırılıyor, oradan da Myanmarlı gazetecilerin sürgünde olduğu Norveç’e gönderiliyor. Görgü tanıklarının anlattıkları da askerlerin, tüyler ürpertici uygulamalarına işaret ediyor. Binlerce rahibin öldürülüp cesetlerinin ormana atıldığı, yaralıların diri diri yakıldığı iddia ediliyor.

Tayland’a kaçan Myanmar ordusunda görevli bir binbaşının anlattıkları da iddiaları güçlendiriyor. Binbaşı, “Rahiplerin vurulacağı yönünde duyumlar aldım. Rahipler barışçı gösteriler yapıyor. Rahipleri öldürmek istemiyorum. O nedenle ordudan ayrılıyorum” diyor.

Ama her geçen gün Myanmar’dan haber almak daha da güçleşiyor. Özellikle yerel gazetecilerin hedef alındığı, bu gazetecilerin yabancı gazetecilerin ülkeden ayrılmasının ardından daha büyük tehlikede oldukları iddia ediliyor.

Görgü tanıklarının ifadelerine göre Myanmar’da askerler otobüslerde, sokaklarda herkesin üzerinde kamera arıyor. Bunun nedeni ise gazetecilerin, yapılan vahşetin görüntülerini göndermesinden korkmaları olarak açıklanıyor.

[NTVMSNBC]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...