9.10.2007

Beş kişiden biri kanser adayı

Lösemili Çocuklar Vakfı (LÖSEV), tarafından yayınlanan Türkiye'deki kanser araştırmasıyla ilgili rapora göre Türkiye'de yılda yaklaşık 200 bin kişi kansere yakalanıyor. Bu sayı 2020 yılına kadar yüzde 60 artacak ve her yıl 320 bin kişi kansere yakalanacak. Yani 2020 yılından itibaren 10 yılda 3 milyon 200 bin kişi kanser hastalığının pençesine düşecek. Bu durumda 50 yıl yaşayan bir kişi, söz konusu süre içinde çevresinde 16 milyon kanser hastası görecek. Bir başka deyişle her beş kişiden biri kanser olacak.

SAVAŞIN TAM ZAMANI
LÖSEV raporunda, "Bu ürkütücü rakamları gördükten sonra tedbir almanın, kanser yapan etkenlerle, özellikle çocuklarımızın gıdalarına konulan kimyasallar ve katkı maddelerine karşı savaş açmanın zamanı geldiğini artık anlamalıyız" denildi. LÖSEV'in raporunda, radyo vericileri ve baz istasyonlarının çocuklar için kanser yapıcı etkileri olduğu da vurgulandı, şu bilgilere yer verildi: "Radyo vericisi olan bir kuleye yakın bölgede yaşamak çocuklarda lösemiye yakalanma riskini artırmaktadır. Radyo istasyonunu iki kilometre yakınında yaşayan çocuklarda lösemi ve beyin kanseri görülme sıklığının diğerlerine göre iki kat fazla olduğu görülmektedir. Baz istasyonları da aynı etkiyi yaratmaktadır. Baz istasyonlarının kurulduğu binaların yakınlarında yaşayan çocukların da kanser olma ihtimali yükselmektedir.

Aileler çocuklarının yaşadığı yakın çevrede radyo ve baz istasyonu veya şüpheli bir enerji kaynağı varsa bunların yaydığı radyasyon miktarını ve çevreye verdiği zararı ölçtürmelidir. Ölçüm konusunda TÜBİTAK, üniversiteler ve Ulaştırma Bankalığının anlaşma yaptığı bağımsız kuruluşlara başvurulabilir. Ölçümler sonucunda yüksek değerlerde radyasyon yayıldığı belirlenirse, buna dayanarak radyo vericisinin ve baz istasyonunun kapatılması için Ulaştırma Bakanlığı'na başvuruda bulunulabilir. Şayet bina yönetimi tarafından verici ve baz istasyonu kurulması izni verilmişse bu iznin iptali için idare mahkemesine başvurulabilir. Bunlara karşı direnen kişiler ve kuruluşlar hakkında çok yüksek miktarlarda tazminat davaları açılabilir."

[Birgün]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...