15.10.2007

Küresel ısınma acil bir problem

Yedi yıl önce bilimadamları küresel ısınmanın bu yüzyıl sonunda Kuzey Kutbundaki buzulların tamamen erimesine yol açabileceğini düşünüyordu. Fakat bu Eylül ayında Kutup yaz buzul seviyesi önceki kayıtların %20 altına kadar geriledi.

NASA'nın Goddard Uzay Çalışmaları Enstitüsü yöneticisi James Hansen, "Buzulların birden bire çok fazla erimesinin nedeni, son birkaç yıldır uyardığımız tehlikeli seviyeye ulaşıyor oluşudur." dedi.

Son altı aydaki Kuzey Kutup buzul tabakasının tamamen ne zaman eriyeceğine dair tahminler 2023 yılına kadar geriledi.

En azından bir iklim bilimci olan Wieslaw Maslowski, 2013 yılı yazıyla birlikte mavi, buzsuz bir Kutup Denizi bekliyor. Böyle bir olay insanın yeryüzünde ortaya çıktığı günden bu yana asla meydana gelmemişti.

Geçen yıl yapılan iklim değişiminin ne zaman geniş çaplı kıtlığa sebep olacağı tahminleri 2020 yılına geri çekilmişti.

Eylül'de Devletlerarası İklim Değişimi Paneli'nde yayımlanan rapor, Afrika'daki gıda üretiminin 2020 yılında yarıya inmesinin beklendiği ve buğday gibi bazı ürünlerin Afrika'da tamamen yok olacağı tahminlerini içeriyor.

Afrika bugün 680 milyon insanı beslemek için yeterli gıda üretimine sahip değil.

2020 yılında kıtanın besin üretimi yarılandığında tahmini 990 milyon Afrikalıyı nasıl besleyebileceğini hayal etmek oldukça zor.

Geçen yıl yapılan deniz seviyelerinin ne zaman yaklaşık 1 metre yükseleceği tahminleri 2200 yılından 2100 yılına (bazıları daha erken diyor) geri çekildi. Bu da gelişen dünyadaki 70 milyon insanı mülteci yapacak.

Bir yıl önce 2017 yılında atmosferdeki sera gazı miltarının tehlikeli 450 ppm seviyesine ulaşacağını düşünüyorduk. Fakat geçen ay Avustralyalı bilimadamı Tim Flannery, yayınlanması beklenen Devletlerarası İklim Değişimi Panel raporunun sera gazı seviyelerinin zaten 455 ppm 'e ulaştığını göstereceğini açıkladı.

.......


The Garden Island

Çeviri: GlobalDisaster

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...