6.10.2007

Kuş gribi virüsü mutasyona uğradı

Araştırmacılar, H5N1 tipi kuş gribi virüsünün, henüz salgına yol açabilecek biçimde olmamakla birlikte, insanlara daha kolay bulaşmasına neden olabilecek şekilde mutasyona uğradığını belirtti.

NEW YORK - ABD’de Wisconsin Üniversitesinden Dr. Yoshihiro Kawaoka, H5N1 tipi virüsün uğradığı değişimin endişe verici olduğunu söyledi.

Yürütülen çalışmanın başkanlığını yapan Kawaoka, kuş gribi virüsünde, insanın üst solunum yolunda ilerlemesine neden olabilecek belirgin bir değişiklik tespit ettiklerini kaydetti.

Afrika ve Avrupa’dan temin edilen son virüs örneklerinin hepsinde bu mutasyonun görüldüğünü belirten Kawaoka, Afrika ve Avrupa’da dolaşan kuş gribi virüslerinin, insanda görülebilecek türdeki virüslere dönüşmeye en yakın olanlardan olduğunu söyledi.

Çalışmaları, patojenlerle ilgili Public Library of Science dergisinde yayımlanan Kawaoka, yaptığı açıklamada, insanlarda paniğe yol açmaktan hoşlanmadığını, çünkü yapabilecekleri fazla bir şey bulunmadığını, ancak aynı zamanda bilim camiasının olan biteni anlamasının önemli olduğunu belirtti.

Çoğunlukla kuşlarda görülen H5N1 tipi kuş gribi virüsü, 2003 yılından bu yana 12 ülkede 329 kişiye bulaştı ve 201 kişi bu hastalıktan öldü. Korkulansa virüsün, insandan insana geçen türe dönüşecek şekilde mutasyona uğrayarak küresel çapta salgına yol açması.

Kawaoka’nın ekibinin çalışmasında da görülen mutasyonunun, henüz korkulacak düzeyde olmadığı vurgulandı.

VİRÜSTE SAPTANAN DEĞİŞİM
Bütün kuş gribi virüsleri düzenli olarak evrim geçiriyor ve bilim adamlarının da bu virüsün, insanlara daha kolay geçmesine neden olabilecek şekle dönüşmesi için ne tür değişime uğrayabileceğine ilişkin bazı fikirleri bulunuyor.

Kuşların vücut ısıları genelde 41 santigrat derece, insanlarınkiyse 37 santigrat derece ve kuş gribi virüslerinin genelde girdiği yer olan insanın burun ve boğaz bölgesinin ısı derecesi de 33 santigrat derece civarında bulunuyor.

Virüste saptanan değişime göre, genelde insan burnu ve boğazında ilerleyememesi gereken kuş gribi virüsü, uğradığı kısmi mutasyonla daha soğuk ısı ortamı olan insanın üst solunum yollarında ilerleyebilir hale geldi.

Çalışmada, virüsün korkutucu boyut olan diğer mutasyonları henüz geçirmediği vurgulandı.

[NTVMSNBC]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...