23.10.2007

Güney Kutbu'nda hak iddiası

İngiltere, Güney Kutbu açıklarındaki önemli büyüklükte bir deniz yatağında hak ilan etmeye hazırlanıyor.

İngiliz Antarktika’sı bölgesine yakın olan bu bölge için ortaya atılan bu iddianın İngiltere Dışişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan hak iddiası taleplerinden sadece biri olduğunu açıklandı.

Talep ettiği hakkı elde etse bile, İngiltere, hak ilan ettiği bölgede deniz yatağında petrol ve gaz aramayı yasaklayan anlaşmaya uyması gerekecek.

Açıklamayı yapan İngiltere dışişleri sözcüsü, bu adımı deniz anlaşmalarının iptal edilmesi gibi durumlara karşılık ve "geleceğe yönelik bir güvence" olarak niteledi.

Sözcü ayrıca, bu anlaşmanın iptal edilmesinin "son derece zor" olduğunu da ekledi.

Talebin Birleşmiş Milletler'in belirlediği 2009 Mayıs'ından önceye yetişmek üzere hazırlandığını ve BM sözleşmelerine aykırı olmadığı da belirtildi.

Bu adımla birlikte, İngiltere'de son dönemlerde hız kazanan ve gelecekte koşulların değişmesi durumunda deniz dibindeki potansiyel petrol ve gaz kaynaklarını güvence altına alma yarışına katılmış oluyor.

Son zamanlarda kutup bölgelerinde kıta sahanlığının genişletilmesi yarışındaki en dikkate çarpan örnek, Rusya'nın Kuzey Kutbu'nun dibindeki bir dağ dizisinin Rus kıta sahanlığının uzantısı olduğu iddiasıydı.

Çevre örgütü, Greenpeace'den bir sözcü, İngiltere'nin iddialarının muazzam bir sorumsuzluk örneği olduğunu belirtti.

Greenpeace sözcüsü, "İngiltere dünyada karbon dioksit salımlarını azaltma çabalarının lideri olması gerekirken, yeni bir petrol arama yarışının lideri gibi görünüyor," dedi.

[BBC Türkçe]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...