14.10.2007

'Kaz Dağları'nda hayat altından değerlidir'

Daha sondaj aşamasındaki 10 firma, Kaz Dağlarındaki asırlık ağaçları katlediyor. Homeros'un 'Bin pınarlı İda'sında sulara çamur karışmaya başlamış bile. Bölge halkı kararlı: Dağımızı koruruz

Radikal Gazetesinin bugün ki manşet haberi "Kaz Dağlarına Kıymayın" [linke tıklayarak habere ulaşabilirsiniz]

Buraya Haluk Şahin'in nefis yazısını almak istiyorum ;


Kaz kafalılık sınavı!
Volkanik Kazdağı binlerce yıl sonra bir kez daha patlamaya hazırlanıyor. Bu patlama Türkiye'de pek çok şeyi değiştirebilir.
Kazdağı eteklerinde ilk belirtilerini gördüğümüz direniş dalga dalga büyüyüp bir çığ haline gelirse ülkemizdeki çevreci hareketin ve yeşil bilincin dönüm noktası olabilir.
Doğal özellikleri ve güzellikleri vahşice talan edilen ülkemizin buna şiddetle ihtiyacı var.
Marmara gitti, Ege ve Akdeniz bitiyor... Şimdi sıra dağlara geldi. Kazdağı'nı da bitirirlerse işimiz bitik demektir.
Talancılar deneyimli ve zengindir. Her zamanki yalanlarıyla geleceklerdir: Biz aslında sizden daha çevreciyiz, doğaya hiçbir şey olmayacak, istihdam yaratacağız, buraya güzel binalar yapacağız, medeniyet getireceğiz diyeceklerdir.
Karşı çıkanları ideolojik olmakla, gericilikle suçlayacak, satın almaya çalışacak, tehdit edeceklerdir. Kimi kalemleri satın alacaklardır. Kimi yerel politikacıları yanlarına çekeceklerdir. Kimi kafalar karışacaktır.
Tek bir kelimelerine bile inanmayın! Kanadalı şirketlerin kendi ülkelerinde ve başka yerlerde yaptıklarını inceleyen Kanadalı gazeteciler söylüyor bunu. Dünyanın başka yerlerine gidin, oradakiler de söyleyecektir.
Kazdağı'na ne mi yapacaklardır? Bir uzmanın öngörüsünü vereyim size:
# Kazdağı'nın eteklerinde 1 trilyon ton kadar kayayı kazıp sağa sola saçacaklar; l Çanakkale ve ilçelerinin kullandığı kadar suyu yok yere tüketecekler; l Buralara 300 -400 bin ton siyanür koklatacaklar; l Çıkaracakları 250 -300 ton altını buradaki şirketlerinden yurtdışındaki merkezlerini ucuza satılmış ve zarar etmiş gösterip vergi kaçıracaklar; l Bu sayede Toronto ve New York borsalarında birilerine 3 -4 milyar dolar kazandıracaklar.
Kanada'nın deneyimlerine dayanarak bir madde de ben ekleyeyim:
# Geride bıraktıkları çevre felaketini temizlemek için bu şirketlerden aldığı verginin birkaç katını ödemek zorunda kalacak olan Türkiye Cumhuriyeti devletine sırtlarıyla gülecekler...
Bu bir sınavdır: Bakalım dünyanın en kaz kafalı milleti biz miyiz?
Haluk Şahin > Kaz Kafalılık Sınavı

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...