20.10.2007

Avcılığı bırakıp, 10 bin ördeği doğaya saldı

Adana'da eski bir avcı olan işadamı, yıllarca tabiata zarar verdiğini düşünerek son 7 yılda yetiştirdiği 10 bin ördeği doğaya bıraktı. Geçmişin hatalarını telafi edebilmek için bir de dernek kuran eski avcı Mehmet Ali Önür, doğa turları ile avcılığı önlemeye çalışıyor.

Önür, 35 yıl boyunca Türkiye'nin her bölgesinde avlandı. Bundan bir süre önce de Seyhan Avcılık ve Atıcılık Derneği'ni kurdu ve başkanlığını yaptı. Önür'ün avcılık tutkusunu ise 8 yıl önce bir seyahatinde Bandırma'da gördüğü ördek değiştirdi. Bu ördekler evde kümes hayvanı niyeti ile beslenenlere benzemiyordu. Ördeklerin sahibi ile anlaşarak satın alan Önür, Yumurtalık lagünlerindeki kendi özel yerinde üretmeye başladı. 7 yıl içinde toplam 10 bin rakamına ulaşan Önür, ördekleri ava yasak alanlardan doğaya saldı. Ancak üzüntüsü de burada başladı. Kendisinin binbir emek vererek yetiştirip doğaya bıraktığı ördekleri bir başka avcının avlayacağını düşünen Önür, şimdi bu konuda da bir teklifte bulunuyor: "Bize zamanında hiç kimse yaptığımızın yanlış olduğunu anlatmamış. Bunun yanlış olduğunu sonradan öğrendik. Ördeklere baktıkça aslında vurulacak değil sevilecek canlılarmış diye hayıflanıyorum. Bu sebeple tüm avcılara tüfekleri bırakma zamanı geldi artık diyorum."

Ayda bin YTL para harcayarak yetiştirdiği ördekleri Seyhan Baraj Gölü, Karataş ilçesinde bulunan ava yasak alanlara ve Yumurtalık lagününe salan Mehmet Ali Önür, artık tüfek yerine fotoğraf makinesi ve kamera kullanıyor. Mehmet Ali Önür'ün avcılara nasihati ise tüfekleri bırakıp ellerine fotoğraf makinesi ve kamera almaları. Eskiden av sezonunun açılmasıyla birlikte eline tüfeği alıp diyar diyar gezen ve avcılara ördekleri avlamak için öncülük eden Önür, şimdi yine av bayramı düzenliyor. Ancak, bu kez farklı bir amaç için. Önür'ün av bayramında hayvanlar avlanmak yerine fotoğraflanıyor. Son olarak 15 Ağustos'ta Demirkazık Dağı'nda düzenlediği av bayramında Adanalı 75 avcıya tüfeği bıraktıran Önür, "Artık onlar da tüfek yerine fotoğraf makinesini ellerine aldı." diyerek mutluluğunu dile getiriyor. - Ali Akçoban

[Zaman]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...