26.10.2007

Atatürk’ün barajı kuraklığın pençesinde

Atatürk’ün talimatıyla Ankara’daki Çubuk I Barajı’nın ardından işletmeye açılan ve Cumhuriyet tarihinin ilk barajlarından biri olan Bursa’da bulunan Gölbaşı Barajı’nda kuraklık nedeniyle sular yüzlerce metre çekildi.



BURSA - Bursa Ovası’nın 1. derecede verimli tarım arazilerinin bulunduğu Kestel ve Gürsu ilçeleriyle Barakfakih beldesi ve bağlı köylerin sulama ihtiyacını karşılayan Gölbaşı Barajı’nda, su seviyesi önemli ölçüde düştü. Baraj suları eski yatağından yüzlerce metre çekilirken, geride çatlamış topraklar kaldı. Çevredeki köylüler, bir zamanlar sularla kaplı baraj yatağında, şimdi sürülerini otlatıyor.
Haberin devamı

Aksu Deresi’nin beslediği barajın rezerv sularının genişletilmesini isteyen Kestel Ziraat Odası, bu kapsamda Uludağ’ın kuzey yamaçlarından çıkan Deliçay’ın, Gölbaşı Barajı’na bağlanmasını talep ediyor.

’TARIM İHMAL EDİLDİ, ÜRETİCİ KÜSKÜN’

Kestel Ziraat Odası Başkanı Fevzi Fırtına, meyve ve sebze üretiminin yanı sıra fidancılık ve süs bitkisi yetiştiriciliği yapılan bölgeden, önemli ölçüde ihracat yapıldığını ve döviz girdisi sağlandığını söyledi.

Bölgenin sulama ihtiyacını karşılayan Gölbaşı Barajı’nda, kuraklık yüzünden suların endişe verecek ölçüde çekildiğini belirten Fırtına, Baraklı beldesiyle Dudaklı, Adaköy, Ağaköy, Cambazlar ve Kazıklı köylerinde sulamada büyük sıkıntılar yaşandığını, hatta tankerlerle sulama yöntemine başvurulduğunu anlattı.

Sıkıntının aşılması için barajın rezerv sularının genişletilmesi gerektiğini, bu çerçevede Deliçay’ın sularının baraja bağlanması için 15 yıl önce DSİ’ye başvuruda bulunduklarını dile getiren Fırtına, “Önlem alınmazsa bu bölgelerimiz çok ciddi zararlar görecektir. Üretici tedirgin, gelecek yıllar için önlem alınması kaçınılmaz oldu. Bursa Ovası dünyanın en verimli ovalarından biriyken, bunu çöle dönüştürmenin anlamı yok. Bu son yağmurlar yağmasıydı, bırakın meyvesini almayı ağaçlar kuruyacaktı. Tarım ihmal edildi, üretici çok tedirgin ve küskün. Keşke bizim söylediklerimiz doğru çıkmasaydı.”

[NTVMSNBC]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...