25.10.2007

Nükleer Yasası komisyondan geçti

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in bir kez daha görüşülmesi için geri gönderdiği nükleer santral kurulmasına ilişkin kanun, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nda kabul edildi.

ANKARA - AK Parti Kütahya Milletvekili Soner Aksoy başkanlığında toplanan komisyonda, nükleer güç santrallerinin kurulması ve işletilmesine ilişkin kanun ele alındı.

Komisyonda görüşülen 11 maddelik kanun üzerinde 11 önerge verildi. Kabul edilen önergeler doğrultusunda kanunda değişiklik yapıldı.

Tasarıda, Sezer’in veto gerekçeleri de dikkate alındı. Buna göre santral kurmak için kurulu güç alt limiti 600 megavat olarak belirlendi. Ayrıca getirilecek teknolojinin ABD’den lisanslı olması ya da başka ülkelerde problem çıkarmamış olması şartı aranacak. Yönetmeliğin 2 ay içinde yayınlanmasının ardından en geç 1 ay içinde TETAŞ ihale ilanına çıkacak.

Komisyona bilgi veren TAEK Başkanı Okay Çakıroğlu, “Bize köşe başında santral kuralım diyenler var. Hiç denenmemiş teknolojiyi getirmek isteyenler var” diyerek, bu tür firmaların getirilen şartlar nedeniyle ihaleye giremeyeceğini söyledi.

Enerji Bakanı Hilmi Güler de kontrol ve denetim devlette olmak kaydıyla kamunun yapacağı nükleer santrallerin özelleşebileceğini açıkladı.

[NTVMSNBC]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...