24.10.2007

Kuş cenneti, ıssız kaldı

ANKARA'da bu yıl yaşanan kuraklık, Nallıhan ilçesi sınırlarındaki Kuş Cenneti'nde ve Beypazarı'ndaki İnözü Vadisi'nde yaban hayatının en önemli simgelerinden biri olan kuşları ve doğal yaşamı olumsuz etkiledi. Ankara'ya 120 kilometre mesafedeki Nallıhan ilçesine bağlı Çayırhan beldesi sınırları içindeki 168 kuş türüne ev sahipliği yapan kuş cennetinde, her yıl sonbahar mevsiminde yaşanan hareketlilik bu yıl görünmüyor. Kuraklığın en fazla etkilediği kuş cennetinde bu yıl yaz mevsiminin ortalarında suyun çekilmesi ve Aladağ Çayı'nın kuruması, kuşları "cennetlerinden" mahrum etti.

Kuş cennetinde suyun çekilmesiyle çevreye kötü kokular da yayılmaya başladı. Bu kokuların, çevredeki su birikintilerinden ve kuş pisliğinden kaynaklandığı bildirildi. Öte yandan, Çayırhan beldesi ile Davutoğ-lan köyü sınırları içinde yer alan geniş bir araziye sahip kuş cennetinde suyun çekilmesiyle bu bölge, çevredeki köylüler tarafından yaz ortalarında tarla olarak sürüldü.

Köylüler, sebze yetiştirdikleri kuş cennetinin verimli arazilerinden, ilk mahsullerini toplamaya başladı. Köylüler, yaklaşan kış mevsimine rağmen kuş cennetinin verimli topraklarından yararlanmak için ikinci kez mahsul ektiler. Ankara'nın Beypazarı ilçesinden geçen ve çevresine hayat veren İnözü Deresi'nin kuruması da bölgeyi olumsuz etkiledi. İnözü Deresi'nden tarlalarını sulayan Beypazarlı sebze üreticileri, bu yıl derenin kurumasıyla sulama yapamadıklarını söylediler. Karaleylek, bıyıklı doğan, küçük akbaba ve kuzgunun yaşadığı, bir çok kuşun üreme yeri olan İnözü Vadi-si'ne hayat veren İnözü Deresi'nin kuruması, yaban hayatını da olumsuz etkiledi.Bu bölgede yaşamlarını sürdüren su kuşları ve balıkçıllar, derenin suyunun çekilmesiyle başka yerlere göç etti.

[Birgün]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...