11.10.2007

Belarus nükleer santral kuracak

Belarus lideri Aleksandr Lukaşenko, ülkesinin bir nükleer santral inşa edeceğini açıkladı.

Lukaşenko çalışmaların gelecek yıl başlayacağını söyledi.

Lukaşenko bir nükleer santral olmaksızın ülkesinin ayakları üzerinde durmayı sürdüremeyeceğini söylüyor.

Belarus lideri bu kararın siyasi gerekçelerle değil ülkenin enerji güvenliğini teminat altına almak üzere verildiğini kaydetti.

Eski Sovyet cumhuriyetlerinden olan Belarus, yakın zaman dek komşusu Rusya'dan ucuz doğal gaz ve petrol alıyordu.

Ancak geçen yıl Rusya, eski tabi cumhuriyetlerine sağladığı teşvikleri kaldırmış ve fiyatları yer yer ikiye katlayan zamlar uygulamıştı.

Hükümet adına yapılan açıklamada da Rusya, Avrupa ve ABD'xden şirketlere santral için ihale daveti gönderildiği belirtiliyor.

Başkent Minsk'teki Belard Nükleer Güvenlik Enstitüsünden Vasili Nesterenko, Çernobil kazasının korkusunu hala üzerinden atamamış bir ülkenin bu yönde adım atmasının hafife alınacak bir karar olmadığını belirtti.

Günümüzde Ukrayna sınırları içinde kalan Çernobil nükleer santralında 1986'da yaşanan sızıntı Belarus'un üçte birinde nükleer kirliliğe yol açmıştı.

Reaktör inşası için çalışmaların 2008'de başlaması, santralın da dört ila sekiz yıl içinde üretime hazır hale gelmesi hedefleniyor.

Yaklaşık 2 milyar 800 milyon dolar olarak öngörülen maliyetin büyük bölümünün dış kredilerle karşılanması planlanıyor.

Belarus halihazırda enerji ihtiyacını karşılamak için büyük oranda Rusya'ya bağımlı. Ancak fiyat konusundaki tartışmalar Moskova'nın arzı kesme tehditleri ile karşılanıyor.

Lukaşenko da açıklamasında "Maalesef enerji konusu safi ekonomiyi ilgilendiren bir konu olmaktan çıktı ve siyasi bir konu haline gelerek başka ülkeler ve kuruluşlarla ilişkileri etkiler oldu." dedi.

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...