25.10.2007

Kaliforniya'da yangın sönmüyor, 1800 ev yok oldu

LOS ANGELES - Dört gündür orman yangınlarıyla boğuşan ABD'nin Kaliforniya eyaletinde 1800 ev ve 166 bin hektarlık orman alevler arasında yok oldu. 500 binden fazla kişiye evlerini boşaltma çağrısının yapıldığı eyalette ölenlerin sayısı beşe yükseldi.

Ölenler arasında San Diego bölgesinden tahliye edilen üç yaşlının bulunduğu, ayrıca 21'i itfaiye görevlisi 35'ten fazla kişinin yaralandığı haber veriliyor. Sıcaklıkların düşmesi ve rüzgârın hızını azaltmasıyla yangının bugün kontrol altına alınabileceği söylenirken, Kaliforniya Valisi Arnold Schwarzenegger, alevlerin 68 bin evi daha tehdit ettiğini açıkladı.

8 bin itfaiyeci, 50 uçak
Schwarzenegger, bölgede önceki gün olağanüstü hal ilan eden ABD Başkanı George Bush'tan Kaliforniya'daki durumu 'büyük felaket' seviyesine yükseltmesini istedi. Başkanın eyaleti bugün ziyaret etmesi bekleniyor. Yangının yüzlerce milyon dolar hasara yol açtığı sanılıyor. Bu sene Kaliforniya'nın pek çok bölgesinde rekor yükseklikte sıcaklıklar ve büyük kuraklık yaşanmasının yangının bilançosunu ağırlaştırdığı düşünülüyor.

Yangın söndürme çalışmalarında 2 bin 600 kadarı cezaevi tutuklularından oluşan 8 bin kişilik bir itfaiye ekibi çalışırken, 40 helikopter ve 50 itfaiye uçağı da çalışmalara destek veriyor. Kaliforniya eyaletinde en son 2003 yılında çıkan orman yangınları, 3 bin evin yok olmasına, 22 kişinin de ölümüne sebep olmuştu. (ap, afp, aa)

[Radikal]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...