27.10.2007

Primatların üçte biri tehlikede

Koruma örgütleri, maymun ve benzeri hayvanların dahil olduğu biyolojik takım olan primatların üçte birinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu duyurdu.




ANKARA - Uluslararası Primatoloji Derneğinin araştırmasına göre, birçok maymun ve diğer primatlar (goril, orangutan, şempanze vb.) yaşadıkları ormanlık alanlardan sürülüyor, yiyecek ya da ilaç sanayisinde kullanılmak için öldürülüyor.

Dünya Koruma Birliğinin öncülüğündeki 60 kadar uzmanın hazırladığı raporda, en fazla tehlike içindeki 25 türün akıbeti araştırıldı. Uzmanlar, bu türlerin mensuplarının toplamının, sadece küçük bir stadyuma sığacak kadar kaldığını bildirdiler.

Raporda, primatlara en büyük tehdidin tropik ormanların tahrip edildiği ve birçok maymunun avlandığı, ev hayvanı olarak alınıp satıldığı Asya’da olduğu belirtildi.

Uzmanlar ayrıca, bazı türlerin iklim değişimine karşı daha hassas olduklarını bildirdiler.

Bilim adamları, insanoğlu yüzünden dünyadaki hayvan türlerinin soylarının tehlike altında olduğunu onyıllardır söylüyor. Ancak bu araştırmada, insanların yakın akrabaları olarak kabul edildikleri için primatların karşı karşıya oldukları tehlikeden özellikle kaygı duyulduğu belirtildi.

[NTVMSNBC]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...