29.10.2007

Üç boyutlu analiz 'Bu, küresel ısınma' diyor

AA - KONYA - Türkiye'de ilk kez yapılan 'küresel ısınmanın üç boyutlu etki analizi'ne göre, 32 yılda artan kuraklık, küresel ısınma kaynaklı görünüyor.

Selçuk Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Emin Aydın, küresel ısınmanın Türkiye'deki iklimsel etkilerini belirlenmek için, bir ilke imza attıklarını söyledi. Aydın'ın verdiği bilgiye göre 1975-2006 yıllarında 76 ilde yapılan aylık ortalama sıcaklık, yağış miktarı ve 5 santimetre derinlikteki sıcaklık değerleri kullanıldı. Şubat, mart ve nisan aylarında 1998 ve 2001 yıllarında Türkiye genelinde tüm illerde 5 dereceye kadar sıcaklık artışı oldu. Ocak, mart, nisan, mayısta ortalama yağış değerlerinde 200 milimetreye ulaşan düşüş saptandı. Haziran ve temmuz aylarında ise ortalama yağış değerlerinde 60 milimetreye ulaşan düşüş yaşandı.

Aydın, sonuçları şöyle yorumladı: "Sıcaklık artış değerlerine bakarak, 'Küresel ısınma vardır' dememiz biraz zor. Ancak küresel ısınma konusunda Türkiye'de beklenen tüm etkiler görülecektir diye de bir kaide yok. Akdeniz, İç Anadolu gibi bölgeler için zaten küresel ısınma etkisi kuraklık şeklinde olacaktır deniliyor. Eylül, ekim ayları hariç diğer aylarda genel olarak bir yağış azalma eğilimi var. Bu çalışmada son 32 yıl içinde daha kurak bir dönem yaşadığımız ortaya çıkıyor. Yaşanan kuraklık, muhtemelen küresel ısınmanın sonucu olabilir."

[Radikal]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...