26.10.2007

Dünyanın en özel 25 ekolojik bölgesinden biri

Dünya üzerinde ılıman yaprak döken ormanların Üçüncü Zaman’dan bu yana kesintiye uğramadan varlığını sürdürdüğü tek bölge ve Avrupa ile Orta Asya’yı içine alan geniş coğrafyadaki en büyük doğal yaşlı orman ekosistemleri burada.

İSTANBUL - Artvin’i de kapsayan Kafkasya Bölgesi, Uluslararası Çevre Koruma Örgütü (CI), Dünya Bankası (WB) ve Küresel Çevre Fonu (GEF) tarafından dünyanın biyolojik çeşitlilik açısından en zengin ve aynı zamanda tehlike altındaki en önemli 25 karasal ekolojik bölgesinden biri.

Zengin orman kaynaklarına ve yaban hayatına sahip olan Artvin biyolojik çeşitlilik bakımından ülkemizde nadir bulunan yerlerden. Hatila Vadisi Milli Parkı’nda yapılan çalışmalarda 35 memeli, 68 kuş ile bazı yılan, kurbağa ve balık türlerinin varlığı tespit edilmiş. Maden alanı olarak belirlenen Cerattepe, bu milli parkın sınırında bulunuyor. Hatila Vadisi Milli Parkı’nın sınırında ve etki alanı içerisinde bulunan alan kuş göç yollarının da üzerinde yer alıyor.

Artvin’de yaklaşık 1400 bitki taksonu bulunuyor. Ülkemiz bitki takson (biyolojik çeşitlilik) sayısının 10756 olduğu düşünülürse bu oldukça yüksek bir sayı. Artvin’de 125 endemik, 77 nadir olmak üzere toplam 202 adet risk altında bitki taksonu yayılış göstermektedir.

Cerattepe ve yakın çevresinde bulunan 600 bitki türü içerisinde 26 endemik ve 24 nadir olmak üzere korunması gereken 50 çok önemli bitki taksonu bulunuyor. Dünya üzerinde ılıman yaprak döken ormanların Üçüncü Zaman’dan bu yana kesintiye uğramadan varlığını sürdürdüğü tek bölgedir ve Avrupa ile Orta Asya’yı içine alan geniş coğrafyadaki en büyük doğal yaşlı orman ekosistemleri burada.

[NTVMSNBC]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...