14.11.2007

Yeni Delhi'de maymun istilası

Hindistan'ın hızlı büyüyen başkenti Yeni Delhi, orman alanlarına da taşınca maymunların gazabına uğradı. Yaşam alanından olan hayvanlar bedel ödetiyor

Her şey Yeni Delhi Belediye Başkan Yardımcısı'nın başına üşüşen maymunlardan kurtulmaya çalışırken, balkondan düşüp ölmesiyle başladı. Sonra geçen hafta bir kadın maymun ısırıklarıyla ağır yaralandı, 25 kişiyi tek bir maymun ısırdı, kimisi sakatlandı. Bunu çocukları kaçırmaya çalışan maymunlarla mahallelinin taşlı sopalı kavgaları izledi. Ülkenin önde gelen gazetelerinden Hindustan Times'ın manşetine taşıdığı gibi, ülkede 'maymun istilası' söz konusu.
Polisler durumu, "Vahşi yaşam uzmanları saldırıları gerçekleştiren maymunları bulmaya çalışıyor, biz boğaları yakalayabiliyoruz ama maymunlar konusunda uzman değiliz" diye özetliyor. Şehrin maymun nüfusu 10 binle 20 bin arasında. 2001'de kentin 'temizlenmesi' için girişimler başlamış ancak hayvanları yakalayacak yeterli uzman olmaması süreci yavaşlatıyor.

Kadrolu büyük maymun, küçüğü uzak tutar

Meselenin bir başka boyutuysa, güç sembolü olarak görülen maymun tanrı Hanuman'a tapan dindar Hinduların, itlafa karşı çıkması. Hayvanlar kent dışına itilmeye çalışılınca da komşu şehirlerden itirazlar geliyor.
Sorunun kaynağındaysa, Yeni Delhi'nin hızla büyümesi var. Kent, hayvanların doğal yaşam alanı ormanları yuttukça fil, leopar ve kaplanlar gibi maymunlar da kendilerini şehirli insana yaklaşmış olarak buluyor.
Bulunan çarelerden en çarpıcı olanıysa, küçük maymunlara karşı büyük maymunların kadrolu işe alınması. Delhi Metro İdaresi bir maymunun metro vagonuna dalıp yolcuları korkutmasından sonra, küçük maymunları ürküten büyük uzun kuyruklu maymunu 'işe aldı'. Eyalet hükümeti binalarında da başka bir büyük maymun 'kadrolu eleman' olarak çalışıyor. (afp, aa)

Evlerin bir numaralı davetsiz misafirleri
Yeni Delhi'de uzun süredir etrafa zarar veren maymunlar resmi dairelere, mahkemelere, hastanelere, polis karakollarına ve evlere davetsizce girip çıkıyor. Maymunlar son olarak cumartesi gecesi, Yeni Delhi'nin düşük gelirli bölgelerinden Şastri Park'taki evlere saldırdı. Nasima isimli bir Hintli yaşadıklarını, "Gece kapımda biriyle konuşuyordum ki bir maymun çıktı ortaya. İçeri girince de peşimden gelip dişlerini bebeğimin bacağına geçirdi" diye anlatıyor.
[Radikal]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...