29.11.2007

BM KALKINMA PROGRAMI RAPORU: En az kirleten Afrika yüksek bedel ödeyecek

Afrika'nın dünyayı en az kirleten kıta olmasına karşın, kıta sakinlerinin iklim değişikliğinden korunma olanaklarına sahip olmaması nedeniyle küresel ısınma karşısında yüksek bedeller ödeme riskiyle karşı karşıya bulunduğu belirtildi.

1 DOLARIN ALTINDA YAŞAMLAR
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın (BMKP) dün yayımlanan yıllık raporunda, iklim değişikliğinin Afrika Sah-ra-altı'nı, kuşaktan kuşağa geçecek sakat döngüler yaratacak şekilde etkileyeceği vurgulanarak, Afrika'da sıcaklık yükseldiğinde hasadın kötü olacağı ve insanların açlıktan öleceği ya da insanların su bulmak için uzun saatler geçirecekleri kaydedildi.

Buna karşılık zengin ülkelerde iklim değişikliğine karşı, uzun ve sıcak yazlarla mevsim değişikliklerine uygun bir düzenleme yapılacağı belirtilen raporda, fırtınalara, su baskınlarına ve kuraklığa karşı bu eşitsizliğin en çok yoksul ülkeleri etkileyeceğine, ancak nüfusunun yüzde 4o'ı günde bir doların altında bir gelirle yaşayan Afrika Sahra-altı'nı en çok vuracağı bildirildi.

Raporu hazırlayanlar, bu bölgede yaşayan 720 milyon insanın 75 ila 250 milyonunun yaşam koşullarının ya da kalkınma hedeflerinin, küresel ısınmanın etkisiyle kötüleştiğini göreceklerini belirterek, iklim dengesi bozulunca tarım üretiminin zarara uğrayacağı ve kötü beslenme, gelir kaybı ve sağlık sorunlarının ortaya çıkacağına işaret ettiler.

Etiyopya ve Kenya gibi ülkelerde kuraklık zamanında doğan çocukların şimdiden kötü beslenme ve yetersiz gelişme sorunuyla karşı karşıya bulunduklarına işaret edilen raporda, Nijer'de bu yıl içinde meydana gelen su baskınlarının sivrisinekleri ve dolayısıyla hastalıkların artışına neden olduğu, ateşli hastalıklar ve sıtma vakalarında yükselme kaydedildiği belirtildi.

SICAKLIK 2,9 DERECE ARTINCA...
BMKP, sıcaklığın 2,9 derece yükselmesi ve yağışların yüzde 4 azalması durumunda Afrika Sahra-altı'nda kişi başına gelirin yüzde 25 azalacağı uyarısında bulunurken, bu bölgenin tamamının, tek başına ancak ABD'nin Teksas eyaleti kadar, sera etkisine yol açan karbondiyoksit (COJ gazı ürettiğine dikkati çekti.

Afrika kıtasının, dünyanın en az karbondiyoksit gazı üreticisi olmasına karşın, gelecek yüzyılda, iklim değişikliği yüzünden en ağır bedeli ödeyecek gibi göründüğü vurgulanan BMKP raporunda, "Onlar için, zengin ülkeler sorumluluklarını üstlenmeli ve uluslararası işbirliği için Endonezya'nın Bali adasında gelecek ay düzenlenecek BM çevre konferansı fırsatını değerlendirmeli" denildi.

[Birgün]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...