8.11.2007

Afrika, küresel ısınma tehdidi altında

Küresel ısınma 2100’e kadar Afrika kıyılarının üçte birini etkileyecek.

JOHANNESBURG - BM Çevre Programı (UNEP) İcra Direktörü Achim Steiner, Johannesburg’da düzenlediği basın toplantısında, “bazı tahminlere göre, küresel ısınmanın önümüzdeki yüzyılın sonuna kadar Afrika kıyılarındaki alt yapının üçte birini etkileyebileceğini” belirtti.

“Bu süre içinde deniz seviyesinin 20 ila 60 santimetre yükseleceğini bildiklerini, liman ve rafineri alt yapılarının bu durumun bedelini ödeyeceğini” kaydeden Steiner, sıcaklığın etkisiyle kabukluların kireçleşmesi, kıyılarda aşınmalar ve yeni iklim olaylarının ortaya çıktığını tespit ettiklerini belirtti.

Steiner, Afrika’nın doğal zenginliklerini hızla kaybetme sürecinde olduğunu ifade etti. Bu durumun tarım, balıkçılık ve turizmi, öncelikle de kırsal kesimde yaşayan yoksul toplumları etkileyeceğini söyleyen Steiner, uzun bir süreden beri Afrika’daki doğal kaynakların tükenmeyeceği düşünüldüğü için acil sorunlarla uğraşmak amacıyla çevreyle ilgili meselelerin ihmal edildiğini kaydetti.

Politikaların artık değişmeye başladığını, Afrika ülkelerinin deniz ve kıyılardaki kaynaklarını yok olmaya bırakarak ekonomik kalkınma şanslarını kaybettiklerinin farkına vardıklarını belirten Steiner, bölgesel işbirliğini güçlendirmeleri çağrısında bulundu.

[NTVMSNBC]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...