12.11.2007

BM, Dünya için alarm verdi

Son BM raporuna göre 2050’ye kadar küresel sıcaklığın 2 dereceden fazla artması, dünya nüfusunun yüzde 20’sinin büyük bir kuraklıkla karşı karşıya kalmasına neden olacak. Hayvan türlerinin üçte birinin soylarının tükenebileceği de tahminler arasında.

VALENCIA - 145 ülkeden bilim insanları ve hükümet yetkilileri, Birleşmiş Milletler hükümetlerarası iklim değişikliği panelinin bu yıl içinde yayımlayacağı dördüncü ve son rapora nihai şeklini vermek üzere İspanya’nın Valencia kentinde toplandı.

Hafta boyunca sürecek müzakerelerin ardından raporun, Cumartesi günü Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun tarafından kamuoyuna açıklanması bekleniyor.

25 sayfalık rapor, panelin daha önce hazırladığı raporların bir özeti niteliği taşıyacak ve siyasetçilerin rahat anlayabilmesi için basit bir dil kullanılacak.

Basına sızan taslağa göre raporda 2050’ye kadar sıcaklığın 2 dereceden fazla artması durumunda, dünya nüfusunun yüzde 20’sinin büyük bir kuraklıkla karşı karşıya kalacağı uyarısında bulunuluyor.

Hatta sıcaklığın sera etkisi yaratan gazların salımının azaltılmaması durumunda 2050’ye kadar 5 derece artabileceği öngörüsüne yer veriliyor.

Bu durumda hayvan türlerinin üçte birinin soylarının tükenebileceği belirtiliyor. Rapora göre tahıl ürünleri dünyanın dört bir yanında azalırken özellikle Çin, Bangladeş ve Pasifik’teki adalar sel tehdidi altında kalacak.

Ancak çevre örgütleri rapordaki bu uyarıları yetersiz buluyor. Dünya Doğayı Koruma Vakfı, hayati önem taşıyan bazı gerçeklerin ABD ve Çin gibi ülkelerin baskısıyla rapordan çıkarıldığını söylüyor.

[NTVMSNBC]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...