14.11.2007

Greenpeace: Orkinos nesli bitiyor, suşi yemeyin

Japon pazarında tanesi 3 bin 800 Euro alıcı bulabilen orkinosların neslinin tehlikede olduğu açıklandı.

ANTALYA - Greenpeace Akdeniz Ofisi Denizler Kampanyası Sorumlusu Banu Dökmecibaşı, pazarın yüzde 90’ının Japonya’nın elinde olduğu belirterek, “suşi tüketmeyin” çağrısında bulundu.

Uluslararası Atlantik Orkinoslarını Koruma Komisyonu’nun (ICCAT) Antalya’daki toplantısının ilk gününde, “Orkinoslar ve Zaman Tükeniyor” sloganıyla eylem yapan Greenpeace üyeleri, basın toplantısı düzenledi.

Greenpeace Akdeniz Ofisi Denizler Kampanyası Sorumlusu Banu Dökmecibaşı, kota aşımı nedeniyle orkinos neslinin tehlike altında olduğunu belirterek, ICCAT tarafından doğu Atlantik ve Akdeniz’deki mavi yüzgeçli orkinoslar için hazırlanan “iyileştirme planı”nın başarısızlık örneği olduğunu söyledi.

ICCAT Bilimsel Komitesi’nin geçen yıl 15 bin ton teklif etmesine rağmen komisyonun kota miktarını 30 bin olarak belirlediğini ifade eden Dökmecibaşı, “Buna rağmen 50 bin ton orkinos avlandı. ICCAT orkinosları, yuvalama ve üreme alanlarını koruyamıyorsa avlanma yasaklanmalıdır. Orkinos avcılığı devam ederse Akdeniz’in ekosisteminin ve balıkçılığın çöküşüne tanık olacağız” diye konuştu.

Geçtiğimiz yıllarda, kaçak avcılık yaptığı tespit edilen ülkelerin, bir sonraki yılki kotalarından bu miktarın düşüldüğünü ifade eden Dökmecibaşı, “Ne yazık ki geçtiğimiz yıl uygulanan sözde iyileştirme planları dahilinde, bu ceza bile kaldırıldı” dedi.

[NTVMSNBC]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...