6.11.2007

İnekler de iklime zarar veriyor!

Doğal Hayatı Koruma Vakfı’nın Almanya şubesinin yaptığı araştırmaya göre, bir inek bir otomobil kadar iklime zarar veriyor. Tarımın da iklime zarar verdiğini söyleyen uzmanlar, çiftçileri de duyarlı olmaya çağırıyor...

Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) Almanya temsilciliğinin yaptığı bir araştırma, tarımcılık ve çiftçliğin de iklim değişiminde rolü olduğunu ortaya çıkardı. Tarımcılığın Almanya’da yüzde 11 oranında sera etkisine neden olan gaz ürettiğine dikkat çekilen araştırmaya göre, bir inek en az bir otomobil kadar çevreye zarar veriyor. Araştırmada, bir ineğin, yılda 18 bin kilometre yapan küçük bir otomobil kadar çevreye zarar veren atık bıraktığı belirtiliyor.

Doğal Hayatı Koruma Vakfı, bu nedenle, tarımla uğraşanların emisyon vergisi ödemesini öneriyor. Ancak bu da gıda maddelerinin pahalılaşmasına neden olabilir. Ancak tüketicilerin de satın aldıkları gıdalara daha fazla dikkat etmesini isteyen WWF’in tarım uzmanı Tanja Draeger de Teran, bu konudaki önerisi ise şöyle: Daha fazla yerel ve organik ürün ve daha az et ve pirinç. Zira özellikle ıslak tarım alanlarına yetişen pirinç, dünya genelinde en büyük çevre sorunlarından biri.

65 milyon ton karbondioksit

Araştırmayı hazırlayan uzmanlardan Harald von Witzke ise karbondioksitin tarımda ana sorunlardan biri olmadığını belirterek, traktör ya da gübrelerin neden olduğu karbondioksit emisyonlarının, bitkiler sayesinde telafi edildiğini söylüyor. Ancak araştırmaya göre buna rağmen Almanya’da tarım 65 milyon ton karbondioksite neden oluyor ve bunların metan gazı şeklinde ortaya çıkıyor, örneğin sığırların sindirim sisteminden çıkan gazlar...

Uzmanlara göre, tarım alanında karbondioksit emisyonlarının oranını büyük ölçüde düşürmek mümkün. 2020 yılına kadan yüzde 30 ile 40 oranında bunu azaltmanın şart olduğunu dile getiren Berlin’deki Humboldt Üniversitesi’nden tarım uzmanı Harald von Witzke’ye göre, öncelikle yapay gübreden kaçınmak gerekiyor. Bunun daha pahalı bir yöntem olduğunu belirten von Witzke, çiftçilerin bu konuda mali olarak teşvik edilmesi gerektiğini dile getiriyor.
[DW-World]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...