27.11.2007

Kış geldi, elektrik üretimi tüketime yetmeyecek

Bıçak sırtında giden elektrik üretim ve tüketim dengesi Aralık ayında bozulacak. Artık kamunun ürettiği elektrik tüketime yetmeyecek. Yetkililer tek çözüm yolunun özel sektörün atıl tuttuğu santrallerin çalıştırılması olduğunu belirtiyor.

ANKARA - Yaz aylarında yoğun klima kullanımı nedeniyle tehlike sinyali veren elektrik sistemi, kış ayları için de sinyal veriyor.

Son olarak geçtiğimiz Cuma günü Ankara genelinde elektrik kesintisi yaşandı. Baymina Doğalgaz Santrali’nin 330 megavatlık buhar ünitesi arıza nedeniyle devreden çıktı. Gölbaşı ve Sincan’daki ototrafolarda da gerilim sıkıntısı yaşanınca, tüm Ankara elektriksiz kaldı. Kesinti ile ilgili inceleme sürüyor.

ARALIK’TA DENGE BOZULACAK
Yetkililer 28 bin 800 megavatlık üretime karşılık dün itibarıyla tüketimin 28 bin 389 megavatı bulduğunu belirtiyor. Bu şekilde bıçak sırtında giden denge soğuk hava beklenen Aralık’ta bozulacak. Yani kamunun ürettiği elektrik tüketime yetmeyecek. Bayramdan sonra Aralık ayında tüketimin 29 bin 500 megavata kadar çıkabileceği tahmin ediliyor. Afşin Elbistan A ve B santrallerindeki arızaya, hidrolik santrallerin yaz boyunca yoğun kullanımı eklenince, çözüm özel sektöre kaldı.

AÇIĞI ÖZEL SEKTÖR KAPATACAK
Yetkililer aradaki açığın, sadece özel sektörün elindeki santraller ile kapatabileceğine dikkat çekerek, “TEDAŞ ya da TETAŞ, özel sektörün elindeki bin ila bin 500 megavatlık atıl kapasiteyi devreye alacak ikili anlaşmayı yapmak zorunda” ifadelerini kullanıyor.

Böylece kamu sadece pahalı fiyattan elektrik aldığında santrallerini çalıştıran özel sektör, yoğun kullanımın olduğu saatlerde de santralini devrede tutacak.

[NTVMSNBC]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...