9.11.2007

Kuzey Denizi'nde sel korkusu

Kuzey Denizi'nden kaynaklanan taşmanın kıyı bölgeleri boyunca şiddetli sellere neden olabileceği uyarısı yapılırken, İngiltere'nin doğu kıyılarında tehlikenin kılpayı atlatıldığı açıklandı.

Gelgitin de etkisiyle dev dalgalar oluşması endişesi nedeniyle dün geceden itibaren İngiltere ve Avrupa kıyılarında sıkı önlemler alındı.

Ancak bu korkular şimdilik gerçeğe dönüşmemiş görünüyor.

Şu ana dek sadece bazı baskın setlerinde ufak taşkınlar yaşandığı haberlerine rağmen ek önlemler ise bir süre daha geçerli olacak.

İngiliz yetkililer, ülkenin doğu kıyılarında son 50 yılın en büyük sel felaketiyle karşılaşılması riskinin kılpayı atlatıldığını açıkladı.

İngiltere'nin doğu ve güney doğu sahillerinde sele karşı önlemler alınmış, tehdit altındaki bölgelerde halk, kum torbalarıyla setler oluşurmuş ve bazı kesimlerin tahliyesi için hazırlıklar yapılmıştı.

Londra'yı, baskınlardan koruyan Thames Nehri ağzındaki bariyer de bir süre kapatılmıştı.

Hollanda'da yoğun önlemler

Bu arada, Hollandalı yetkililer, kötü hava koşulları uyarısı nedeniyle Avrupa'nın en büyük limanı olan Rotterdam Limanı'nda trafiği askıya aldı.

Su seviyesinin dört metreye kadar yükselebileceği endişesiyle limanın ağzındaki taşkın bariyerleri tarihte ilk kez kapatıldı.

Hollanda, 1976'dan bu yana olumsuz hava koşulları konusunda uygulanan en yüksek düzeyde alarma geçti.

Yetkililer, ülkenin bazı yerlerinde deniz seviyesinin ortalamanın 3 metre üzerine çıktığını, bir ara geriledikten sonra kuzeyde 3 metre 40 santim düzeyini gördüğünü, ancak setleri aşmadığını açıkladı.

Ülkenin güneyinde ise bazı bariyerler şimdiden açıldı.

Öte yandan, Kuzey Denizi'ndeki bazı petrol platformlarının faaliyetlerine ara vermesinin etkisiyle Norveç'in petrol üretimi yüzde 10 düştü.

Fırtına ve kar

Avrupa Meteoroloji Servisleri Ağı, İskandinavya'dan Orta Avrupa'ya hareket eden alçak basınç sisteminin şiddetli kar ve fırtınaya yol açacağını bildiriyor.

Rüzgarın saatte 100 kilometre hızla eseceği ve on metre yüksekliğinde dalgalar oluşabileceği tahminleri yapılıyor.

Yetkililer koşulların, İngiltere ve Hollanda'da iki bin kişinin boğulduğu 1953 yılı sellerine benzediğini söylüyor.

Bu sel sırasında Hollanda'da sular deniz seviyesinin 3 metre 85 santimetre üzerine çıkmıştı.

Merkezi Cenevre'de olan ve 23 ulusal meteoroloji servisini bünyesinde barındıran Avrupa Meteoroloji Servisleri Ağı'nın açıklamasında, Perşembe günü akşam saatlerinden itibaren Almanya ve Danimarka'da rüzgarın hızının saatte 125 kilometreye ulaşabileceği belirtildi.

Yetkililer bu koşulların Cuma günü de etkili olacağını kaydediyorlar.

Açıklamada, Alpler'in kuzeyinde kar yağışı beklendiği belirtilirken, yılın ilk karının çok yoğun olması halinde çığ riskinin de artabileceği uyarısı yapıldı.

[BBCTurkish]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...