18.11.2007

Kıbrıs'ta doğal hayat bölgesi

Kıbrıs'ta kuzey ve güneyi bölen ve 33 yıldır kimsenin yaşamadığı tampon bölgenin, adadaki doğal hayatın korunağı haline geldiği belirtildi.
Kıbrıs Rum Kesimi'yle KKTC'nin arasındaki 180 kilometre uzunluğunda ve 7 kilometre genişliğindeki tampon bölgenin vahşi doğal hayatın sığınağı haline geldiği, her iki kesimden de doğal hayat uzmanlarının bölgeye yaptıkları ortak geziler sonucunda ortaya çıktı. Bölgede, adadaki sayıları son derece azalmış ve Kıbrıs Adası'nın sembollerinden olan yabani muflon koyunundan 3 bin adet tespit edildiği, ayrıca adaya has ve tükenmekte olduğu düşünülen flora ve fauna örneklerinin de zengin bir şekilde yer aldığı bildirildi.
Bölgenin bilim adamlarınca keşfedilmesi projesinde kilit rol oynayan Birleşmiş Milletler Gelişme Programı (UNDP) çevre yetkilisi Nicolas Jarraud, "Adada tükenmekte olduğunu düşündüğümüz hayvan ve bitki örneklerinin burada aslında iyi durumda var olduklarını gördük" dedi. Bölgede, insanların yaşadığı bölgelerde varlığına pek rastlanmayan türde yılanlar, tilkiler ve kuşların da bulunduğu bildirildi.

Milliyet

1 yorum:

Serhat Elfun Demirkol dedi ki...

İnsan evladı karışmayınca Tabiat kendini nasıl da hızla yeniliyor, iyileştiriyor. Bu haberi görünce aklıma Lao Tzu'nun dizeleri geldi:

insan Tao’nun işine karışırsa,
gökyüzü kirlenir,
yeryüzü çoraklaşır,
denge dağılır,
yaratıkların soyu tükenir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...