19.11.2007

Küresel ısınma raporları karamsarlaşıyor

Son olarak çevre ve yardım kuruluşlarının ortaklaşa yayınladıkları bir rapora göre, küresel ısınma nedeniyle kötüleşen hava koşulları ve yükselen deniz seviyesi, Asya ve Pasifik’te onlarca yıldır görülen sosyo-ekonomik gelişmeyi tersine çevirebilir

ölgedeki toplumların küresel ısınmanın etkilerini şimdiden hissettiğini kaydeden rapora göre acil harekete geçilmeli.

Rapor, küresel ısınmayla ilgili gelecek ay Bali’de yapılacak toplantılarda uluslararası toplumun, artan seragazı salımlarını kontrol etmek için harekete geçmemesi durumunda bölgedeki toplumların korkunç bir gelecekle karşı karşıya kalacağını belirtiyor.

Raporda bununla ilgili örnekler de veriliyor. Çin ve Hindistan’da kuraklığın arttığı, Bangladeş’in de seller ve doğal afetlerle boğuştuğu kaydediliyor.

Raporda dikkat çeken bir başka husus da, Pasifik adalarındaki bazı yerleşim birimlerinin yükselen deniz seviyesi nedeniyle boşaltılmak zorunda kalındığı. Buna bir de buzulların erimesinin yarattığı zarar ekleniyor.

Rapor, zengin ülkelerden sera gazı salımının önemli ölçüde azaltılması konusunda sorumluluk almalarını ve ayrıca gelişmekte olan ülkelere yeşil teknoloji sağlamalarını istiyor.

Toplumlara küresel ısınmayla mücadelede daha fazla kaynak sağlanması, felaketlere acil müdahalenin daha iyi organize edilmesi de raporda istenen diğer önlemler.
[NTVMSNBC]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...