29.11.2007

Türkiye kuş gribinde risk bölgesi


65 yaş üzerindekiler, huzurevi ve bakımevlerinde kalanlar ile şeker, astım, kronik akciğer, kronik kalp-damar ve kan hastalığı olan kişilerin yılda bir kez grip aşısı olması gerektiği vurgulandı

Ankara İl Sağlık Müdürü Selahattin Şahin, Türkiye’nin göçmen kuşların göç yolları üzerinde bulunması dolayısıyla kuş gribi açısından önemli bir risk bölgesi durumunda olduğunu belirterek, toplumun, bireylerin ve sağlık kuruluşlarının hazırlıklı olması, koruyucu önlemlerin eksiksiz yerine getirilmesi gerektiğini bildirdi.

Selahattin Şahin, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’de geçen yıl 21 kuş gribi vakası görüldüğüne, bu nedenle kuş gribi konusunda halkın, kurum ve kuruluşların gerekli önlemleri almaları konusunda bilgilendirilmesinin önemli olduğuna işaret etti. Şahin, “Türkiye’nin göçmen kuşların göç yolları üzerinde bulunması, ülkemizi önemli bir risk bölgesi durumuna getirmektedir. Bu nedenle toplumun, bireylerin ve sağlık kuruluşlarının hazırlıklı olması, koruyucu önlemlerin eksiksiz yerine getirilmesi büyük önem arz etmektedir” dedi.

Hasta ya da hastalıktan ölmüş hayvanlarla temasın, virüsün karıştığı havanın solunmasının ve bu hayvanların etleri ile yumurtalarının uygun şekilde pişirilmeden yenilmesinin kuş gribine yakalanma riskini artırdığını vurgulayan Şahin, kuş gribine karşı alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı:
“Kümesi olan ya da kanatlı hayvan yetiştiriciliği yapanlar, buralarda çalışanlar mutlaka eldiven, maske, gözlük takmalı ve koruyucu elbiseler giymeli. Özellikle hayvanlarla temastan sonra eller bol su ve sabunla yıkanmalı. Kasım-Nisan ayları arasında kümes hayvanları kapalı ortamlarda tutulmalı. Kanatlı hayvanların etleri iyice pişirildikten sonra yenmeli. Etlerin kesilmesi için kullanılan bıçak, et kesme tahtası gibi gereçler deterjanla ve bol suyla yıkanmalı. Ölen ya da itlaf edilen hayvanlar yakılarak ya da derin bir çukura gömülüp üzerine sönmemiş kireç dökülmek yoluyla bertaraf edilmeli. Hastalık şüphesi olan ya da ölmüş hayvanlarla korumasız temastan kaçınmalı. Özellikle çocukların kanatlı hayvanlarla oynamalarına izin verilmemeli. Hasta ya da ölen hayvanlarla ve bunların salgı ve dışkılarıyla temas eden kişiler hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmalı. Ölü kuş ya da kanatlı hayvanlar bulunduğunda hemen tarım İl ve ilçe müdürlüklerine, belediyelere, buralara haber verilemediği durumlarda da kaymakamlık, mahalle muhtarı ve jandarmaya haber verilmeli.”
[NTVMSNBC]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...