19.11.2007

Dünya Afetlerle Boğuşuyor

Aşırı yağış ve seller dünyanın pek çok bölgesinde etkili oluyor. Papua Yeni Gine’de de Guba kasırgasının yol açtığı sellerde 17 kişi öldü. Yağışlar Doğu Akdeniz’de de etkili oluyor. Yunanistan’da son iki günde meydana gelen yağışlar sonucu sel sularına kapılan 1 kişi öldü. Seller büyük maddi hasara yol açtı. Bulgaristan’ın başkenti Sofya da sular altında kaldı.

Bangladeş'te Kasırga 3 Bin Can Aldı

Dünyanın en yoksul ülkelerinden Bangladeş’te büyük yıkıma yol açan Sidr kasırgasında ölenlerin sayısı 3 bine ulaştı. Yetkililer, sayının daha da artacağı tahmininde bulunuyor
Bangladeş Kızılay Teşkilatı Başkanı Abdur Rab, kasırgada 3 bin kişinin öldüğünün doğrulandığını belirterek, ölenlerin sayısının 5 bini aşabileceğini, ancak 10 binin altında olacağını söyledi. Bangladeş Kızılayı, felaketten etkilenen bölgede 900 bin ailenin yardıma ihtiyacı olduğunu duyurdu.

Kurtarma görevlileri yardım bekleyen binlerce felaketzedeye ulaşmak için çabalarken, Bangladeş donanması da tonlarca gıda ve tıbbi malzemeyi afet bölgelerine gönderdi.

Ancak birçok bölgeye hala yardım ulaşmadı. Çok sayıda küçük ve büyükbaş hayvanın telef olduğu afette bu ay sonunda başlaması gereken, ülkenin en önemli besin kaynağı olan pirincin hasadı da olanaksız hale geldi.

DÜNYANIN PEK ÇOK BÖLGESİ SEL SULARI ALTINDA
Papua Yeni Gine’de tropikal Guba kasırgasıyla birlikte gelen şiddetli yağışların yol açtığı sellerde 17 kişi öldü. Hükümet, yüzlerce ev, onlarca köprü ve yolun yıkıldığı felaketin ardından ülkenin kuzeyinde olağanüstü hal ilan etti.

Kabine, ülkenin savunma güçlerinin kurtarma operasyonları için Oro eyaletine seferber edilmesine ve maddi hasarın devletin bütçesinden karşılanmasına onay verdi. Bu arada, yerel basın ölü sayısının 70 olduğunu bildirirken, 50 kişinin kayıp olduğunu yazdı.

YUNANİSTAN’DA 1 ÖLÜ

Yunanistan’da da son iki günde etkili olan şiddetli yağışlar yaşamı felce uğratırken, başkent Atina yakınlarında sel sularına kapılan bir kişi öldü.

Ülkenin büyük bölümünde etkili olan dolu ile karışık sağanak yağışlarda, Mora yarımadasında geçen yaz yaşanan orman yangını felaketinde zarar gören İlia bölgesi ile Kavala ve Drama illerinde binlerce dönüm arazi sular altında kaldı; çok sayıda ev ve iş yeri zarar gördü.

Viotia ilindeki Lutofiyu bölgesinde meydana gelen kasırganın da çok sayıda yerleşim biriminde büyük çapta maddi hasara yol açtığı belirtildi. Bu arada, bölgedeki akarsuların taşma olasılığına karşı Batı Trakya’daki Rodop ve Meriç illerinde olağanüstü hal ilan edildi.

BULGARİSTAN’IN BAŞKENTİ SULAR ALTINDA

Bulgaristan’da bir gün süren karla karışık şiddetli yağmur yüzünden başta başkent Sofya olmak üzere çevredeki birçok büyük kenti sel bastı.

Sofya’nın çevre yolu dahil birçok sokak ve caddesi su altında kalırken, şehirdeki trafik felce uğradı.

Kontrolsüz yoğun inşaat çalışmaları nedeniyle başkentin kanalizasyon şebekesi birçok yerde tıkanırken, Pançarevo Gölü bölgesinde bir tesiste çalışan iki işçinin yükselen sular yüzünden bulundukları yerden kaçamayınca, olay yerine yollanan dalgıç ekipleri tarafından kurtarıldığı belirtildi.

Pernik kentinde ise evlerinden çıkamayan kimi yaşlılar Sivil Savunma ekipleri tarafından çıkarıldı.

ROMANYA LİMANLARINI KAPATTI

Romanya, kötü hava koşulları nedeniyle Karadeniz’deki bütün limanlarını kapattı.

Köstence limanı trafik kontrol yetkilisi Florea Rasica, “şiddetli rüzgar nedeniyle bütün Karadeniz limanlarındaki faaliyetler askıya alındı” dedi. Köstence limanından başka bir yetkili ise havanın kısa zamanda iyileşmesinin beklenmediğini belirterek, faaliyetlerin askıya alınmasının 12 saat sürmesini bekledikleri söyledi.
[NTMSNBC]
[Milliyet]
[BBC Turkish]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...