16.11.2007

"Kıyamet Günü Sığınağı" : 4.5 milyon tohum örneği saklandı

Norveç’in, dünyada bilinen tüm tarım türlerinin tohumlarını korumak için yaptığı “kıyamet günü sığınağının” soğutucuları bugün çalıştırılıyor.

“Science Daily” adlı internet gazetesinde yayımlanan habere göre, “Svalbard International Seed Vault” adı verilen ve Kuzey Kutbu yakınlarındaki ücra Spitsbergen adasında bir dağın içine inşa edilen sığınakta dünyada bilinen 4,5 milyon tohum örneği saklanacak.

Norveç hükümeti, dünya tarımını nükleer savaş, meteor çarpması, iklim değişikliği gibi gelecekteki muhtemel felaketlerden korumayı amaçlayan sığınağın resmi açılışını 26 Şubat’ta yapacak.

4,5 MİLYON TOHUM ÖRNEĞİ SAKLANACAK

Sığınağın mimari planlarını tanıtan Norveç hükümeti, 4,5 milyon tohum örneğine ev sahipliği yapacak 120 metre uzunluğundaki tohum sığınağının maliyetinin 5 milyon doları bulduğunu bildirmişti.

Sığınaktaki tohumların muhafazası ve toplanması Küresel Tahıl Çeşitliliği adlı bir kuruluş tarafından yapılıyor.

Özellikle küresel ısınma sonucu Grönland, Kuzey ve Güney Kutuplarındaki buz tabakasının erimesiyle yükselecek su seviyesinin üzerinde kalacağı hesaplanan sığınaktaki tohumlar, eksi 18 derecede saklanacak.
[NTVMSNBC]

6 yorum:

Serhat Elfun Demirkol dedi ki...

Nuh'un Tahıl Ambarı... :)

Adsız dedi ki...

Sakat! Norweç gibi bi ülke eğer bunu yapıyorsa kutupsal yerdeğiştirme yakındır mı deriz ne deriz ha Elfun'um :)

Serhat Elfun Demirkol dedi ki...

Nice iyiler kötü, nice kötüler iyi oldu Azizim. Kuzey Güney; Güney Kuzey olmuş çok mu? :) Kutupların yer değiştirmesi yakındır da acaba Norveç onun için mi yapıyor. İklim değişiminden endişeliler gibi. Sen dersin? :)

Unknown dedi ki...

valla norveç gibi kutuplara yakın bi yere tohum saklıyorsan eğer bana sanki oraları kutupsal yerdeğiştirme sonucu daha sıcak olacakmış gibi geliyo iklim değişimi yaani ha eflunuma benim :)

Serhat Elfun Demirkol dedi ki...

Ee, zamanında tarım yapmışlar oralarda da hesap et yani. Yemyeşil ovalar vs. :)

Adsız dedi ki...

yani buradaki yorumlar gayet normal.ben bir forumda "kiyametten kacilmaz, bunlar gerizekali" gibi gerizekalilikta son nokta yorumlar okudum. yani suraya konulan tohumlar kadar degeri yok bu insanlarin yahu. oksijeni tuketiyorlar...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...