17.11.2007

Kasırga Bangladeş'i silip süpürüyor, 508 ölü var


Önceki gün Bangladeş'e varan Sidr kasırgası, ülkeyi silip süpürüyor. Bambu ve tenekeden yapılma evleri söküp alan kasırga köyden köye ilerlerken, ölü sayısı 508'e yükseldi.

On binlerce insan afet sonrası evsiz kaldı, kıyıdaki 13 bölgeden yaklaşık 1 milyon kişi tahliye edildi, yalnızca tuğla binalar ayakta.
Saatte 250 kilometreye varan rüzgârla kıyıları vuran kasırgada, dev dalgalar ve durmayan şiddetli yağışlar sonrası yüzlerce kişi de yaralandı ya da kayboldu. Yüzlerce ağacın devrildiği yollar ulaşıma kapandı, araçlar
ucu gözükmeyen kuyruklar oluşturdu.

On binlerce insan zararı görebilmek ve akrabalarından haber almak için köylerine ulaşmaya çalışıyor, ancak şimdilik tek ulaşım yöntemi yürümek. Yollara dökülenlerin çoğu başkent Dakka'da çalışan göçmen işçiler. Aralarında olayı 1971'deki bağımsızlık savaşına benzeten bile var.
BM İnsani İşler Koordinasyonu, bölgede 1000 balıkçının kayıp olduğunu açıkladı. Deniz kuvvetleri arama-kurtarma çalışmalarını başlatırken, helikopterler felaket bölgelerine yardım malzemesi taşıyor. Kasırganın yol açtığı hasar birkaç gün içinde anlaşılacak. Meteorologlar, 4. kategoriye kadar yükselen kasırganın başkent Dakka'dan geçip dün kuzeydoğudaki Syhlet eyaletine ulaştığını ve giderek zayıfladığını açıkladı.
[Radikal]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...