3.11.2007

Katrina'dan bile korkutucu

Meksika şiddetli yağışlarla, yanı başındaki Karayip ülkeleriyse öldürücü Noel kasırgasıyla boğuşuyor. Afetlerden etkilenenlerin sayısı 1 milyonu aştı, tek çare yolu çatı ve ağaçlara tırmanmak

AA - MEKSİKO - Meksika'da etkili olan son 50 yılın en şiddetli yağışları, Tabasco eyaletinde on binlerce kişiyi mahsur bıraktı, faciadan 1 milyon kişi etkilendi. Meksika Devlet Başkanı Felipe Calderon yaşananları "Durum olağanüstü ağır. Ülkemiz tarihindeki en kötü felaketlerden biri" sözleriyle tanımladı.

Bir eyalet suya gömülüyor
Calderon, Tabasco'yu ziyaret ederek daha fazla askeri destek ve yardım göndereceklerini açıkladı. Tabasco'da, evlerinde ya da barınaklarda mahsur kalan on binlerce kişi, çatılardan helikopterlerle kurtarılmaya çalışılıyor. Eyalet başkenti Villahermose ve diğer kentler büyük göllere dönüşürken, bazı yerlerde yalnızca ağaçların tepeleriyle çatıları görünüyor. Bir kişinin öldüğü afet sürerken 300 bin kişi hâlâ evlerinde kurtarılmayı bekliyor.

Bölgede hastalık salgını olup olmadığını kontrol için 400 doktor ve sağlık görevlisi bölgedeki 300'den fazla şehre dağıldı. Tabasco Valisi Andres Granier, yaklaşık 1 milyon insanın, yani eyalet nüfusunun yarısından fazlasının felaketten etkilendiğini anlattı. Eyaletin neredeyse yüzde 80'inin sular altında kaldığını, 29 bin metrekarelik eyaletteki ürünlerin tamamını kaybettiklerini söyleyen Granier, 2005'teki Katrina kasırgasını hatırlatarak, son olayı "New Orleans bile bunun yanında hafif kalırdı" diye tanımladı.

Bu 'Noel' öldürücü...

Meksika'daki yağışlarla bağlantısız olarak, ülkenin yakınlarında bir başka felaket büyüyerek sürüyor. Karayipleri vurduktan sonra Atlantik Okyanusu'nda ilerleyen Noel fırtınası, kasırgaya dönüştü. ABD Ulusal Kasırga Merkezi, saatte 75 kilometre hızla esen fırtınanın Bahamalar'dan Bermuda'ya yöneldiğini ve birinci seviyede kasırga halini aldığını duyurdu. Felix'ten sonra en öldürücü fırtına olan Noel, Dominik Cumhuriyeti'nde 73, Haiti'de 40 kişinin hayatına mal oldu.

[Radikal]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...