23.11.2007

Moğolların tarihi göçü tekerrür mü edecek?

Tarihte, iklim değişimlerinin kıtlık, savaş ve nüfusta hızlı azalmaya neden olduğunu ortaya koyan bilim insanları, küresel ısınmanın insanlığın karşı karşıya kaldığı en büyük tehdiüerden biri olduğunu kaydetti. Çin, Hong Kong, ABD ve İngiliz araştırmacıların "Proceedings of National Academy of Sciences" (PNAS) dergisinde yayımlanan araştırmalarında, dünyanın artan nüfusunun, küresel ısınmanın sonuçlarına yeterli biçimde uyum sağlanması konusunda sorun yaratabileceği vurgulandı.

Georgia Teknoloji Enstitüsü Profesörü Peter Brecke, bitkilerin giderek daha fazla sıcak havalardan eki-leneceğini kaydetti. Brecke, "Daha fazla kuraklık ve hızla büyüyen nüfus nedeniyle, herkes için yiyecek bulmak giderek zorlaşacak. Sonuçta, açlığa ve aç insanların gıda ya da su için çatışmalarına daha fazla şahit olmamız şaşırtıcı olmayacak" dedi. Tarihsel olayları inceleyen ve bağlantılı verileri değerlendiren ekip, sıcaklık düşüşlerinin, savaş, kıtlık ve nüfus azalmasıyla sonuçlandığını belirledi. Araştırmacılar, 1400 ve 1900 yılları arasındaki "küçük buzul çağı" olarak adlandırılan ve 1450,1650 ve 1820 yılları civarında en düşük küresel sıcaklık ortalamalarının saptandığı döneme odaklandı. Hong Kong Üniversitesinden Profesör David Zhang, "Bu tip ekolojik durumlarda, insanlar başka bir bölgeye göç etme eğilimi gösteriyor.



Böyle kitlesel göçler savaşları tetikliyor. Tıpkı 13. yüzyılda Moğolların kuraklık nedeniyle Çin'i istila etmeleri ya da Mançuryalıların, 17. yüzyılda kuzeydoğuda yaşadıkları bölgedeki iklim koşulları nedeniyle Çin'in merkezine göç etmeleri gibi" diye konuştu. Profesör Zhang, salgın hastalıkların doğrudan sıcaklık değişimiyle ilgisi olmadığını, ancak bunun büyük göçlerin sonuçlarından biri olduğunu kaydetti.



POLİTİK İSTİKRARSIZLIK

İklim değişimiyle ilgili geçen hafta yayımlanan bir rapor, küresel ısınmanın, ülkelerin yarısını çatışmaya ve ciddi anlamda politik istikrarsızlığa sürükleyeceği uyarısını içeriyor. Merkezi Londra'da bulunan "International Alert" grubunun hazırladığı raporda, 46 ülkenin iklim değişim nedeniyle yüksek oranda çatışma riski altında bulunduğu, diğer 56 ülkede ise siyasi istikrarsızlık ve kargaşa riskinin söz konusu olduğu kaydedildi. Afrika'nın batısı ve merkezindeki ülkeler tehlike listesinin başlarında yer alıyor. Bunu Hindistan Bangladeş, Orta Doğu ve Latin Amerika ülkeleri izliyor. Hong Kong

BİRGÜN

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...