1.01.2007

Kutuptan dev buzul kütlesi koptu


Kuzey Kutbu’nda Kanada’ya ait bir adadan, 11.000 futbol sahası büyüklüğünde bir buzul kütlesinin koptuğu tespit edildi.

İSTANBUL - ABD’li ve Kanadalı bilim insanları Kuzey Kutbu’nun 800 km güneyinden yaklaşık 16 ay önce koptuğu tespit edilen dev buzulun ardında parçacıklar bırakarak yaklaşık 50 km batıya doğru gittikten sonra önceki kışın başında buz denizinin içinde donduğunu belirlediler.

Bunun küresel iklim değişikliğine bağlı bir durum olduğunu tahmin eden bilim insanları, dev buzulun kopması sonucu Kanada coğrafyasının bir bölümünün değiştiğini, kopma sırasında meydana gelen sarsıntının 250 km öteden tespit edildiğini ortaya çıkardılar.

BUZUL KÜTLESİNDE AZALMA

Kuzey Kutbu’ndaki koşulları inceleyen Laval Üniversitesi’nden Warwick Vincent, yeni oluşan buzul adasına gittiğinde gözlerine inanamadığını belirterek, şimdiye dek buz denizinde böyle bir kayıp görmediğini söyledi. Vincent, kopmanın ardından bölgede kalan buzul miktarının 1906’da keşfedilenden yüzde 90 oranında azaldığını vurgulayarak, durumun önemine işaret etti.

Uydu görüntüleri ve sismik kayıtları inceleyerek dev buzul kütlesinin 13 Ağustos 2005’te koptuğunu belirleyen bilim insanları, bunun bölgede 30 yıldır bu türde görülen en büyük değişiklik olduğunu belirttiler ve buna en büyük neden olarak iklim değişikliğini gösterdiler.


[NTVMSNBC]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...