24.01.2007

Küresel Isınmada Kritik Eşik 2025

ODTÜ Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Semra Tuncel, atmosferdeki karbondioksit oranının 2025 yılında kritik eşiğe ulaşabileceğini söyledi.
Tuncel, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, küresel ısınmanın, atmosferde bulunan kimyasalların kendi doğal miktarlarının üzerlerine çıkması nedeniyle meydana geldiğini anlattı.
Karbondioksit gazının en önemli küresel ısınma nedeni olduğunu vurgulayan Tuncel, gazın atmosferde fazla olması durumunda kırmızı ötesi ışınlar da tutulum yaşanacağını böylece ısınmanın artacağını ifade etti.
Karbondioksitin doğada zaten var olduğuna dikkati çeken Tuncel, "Bu dengeyi nasıl bozabilirsiniz, bu mümkün. Şöyle ki, dengeyi endüstrileşmeyle bozabilirsiniz. Zaten karbondioksit dengesi 2. Dünya Savaşından sonra hızla bozulmaya başladı" diye konuştu.
Prof. Dr. Tuncel, 2. Dünya Savaşı’nın ardından fosil türevli yakıtların tüketiminin arttığına dikkati çekerek, bu süreçte karbondioksit değerlerinin, endüstrileşme dönemine kadar olan değerlerin yüzde 20 fazlasına ulaştığını ifade etti. Tuncel, "Değerler, 1 milyon yıl süresince yaşanan artışın üzerine çıkmıştır" dedi.
Kısa sürede karbondioksit değerlerinde bu kadar artış olmasının dikkate değer olduğunu vurgulayan Tuncel, şöyle devam etti:
"Değerler, bu hızla artmaya devam ederse 21. yüzyıl sonuna doğru 600-900, yani maksimum değerlerine ulaşacak.Karbondioksitin doğadaki normal değeri 300...
Yazının devamını okumak için TIKLAYINIZ

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...