15.01.2007

Moskova sıcak Erzurum -30 derece

Moskova son 50 yılın en sıcak kışını yaşarken Doğu Anadolu'da kutup soğukları hakim. Bölgede en soğuk gece sıfırın altında 30 dereceyle Erzurum'da yaşandı.

Doğu Anadolu Bölgesi'nde aşırı soğuklar yaşamı olumsuz etkilemeye devam ediyor.

Bölgede en soğuk gece, sıfırın altında 30 dereceyle Erzurum'da yaşandı.
Meteoroloji yetkililerinden alınan bilgiye göre, gece ölçülen en düşük hava sıcaklıkları sıfırın altında olmak üzere Erzurum'da 30, Iğdır'da 16, Kars'ta 25, Ardahan'da da 23 derece oldu.

Kar kalınlıklarının ise Ardahan'da 16, Kars'ta 10, Erzurum'da 13 santimetre
olduğu bildirildi.

MOSKOVA'DA KARSIZ KIŞ!

Öte yandan Moskova ve Merkez Rusya sıfırın üstünde seyreden havalarla sıcak ve karsız bir kış yaşıyor.

Kış mevsiminde dün artı 8 derece olarak ölçülen hava durumu ile son 50 yılın en sıcak günü yaşandığı belirtildi.

Moskova meteoroloji bürosundan yapılan açıklamada düzenli meteoroljik gözlemlerin yapıldığı son elli yıl içinde Ocak ayında artı sekiz derecenin daha önce belirlenmediği ifade edildi. Moskova Meteoroloji Bürosu Moskovalı'ların sihirli sıcak kış günlerini önümüzdeki on günde de yaşamaya devam edeceğini kaydetti. Büro güneyden gelen çok yüksek sıcak hava akımının başkenti etkisi altına aldığını, havaların bu sıcaklıkta on gün daha seyretmesinin beklendiği ifade etti.

Rusya'nın Nizhny Novgorod bölgesinde de 1971 yılından bu yana en yüksek hava sıcaklıklarının görüldüğünü açıklayan büro, 1971 yılında da sıcak geçen kış mevsiminde bölgede artı 3,4 derece sıcaklıklar tespit edilmişti. Bölgenin en soğuk ayı olması gereken Ocak'ta dün tespit edilen sıcaklık artı 3,9 derece idi.

Rusya'nın Avrupa bölgelerinde görülen ve mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar nedeni ile Kursk bölgesinde ağaçların çiçek açmaya başladığı belirtiliyor. Moskova Hava Tahmin Merkezi Başkan Yardımcısı Maria Polyokhina, Kursk bölgesinde 50 yıl önce yaşanan sıcak kış mevsiminde artı 0,5 derecenin ölçüldüğünü belirtti. Moskova'ya az da olsa kar yağdığını kaydeden Polyokhina, Kursk'a bu yıl hemen hemen hiç kar düşmediğini hatırlattı.

Güneyden gelen sıcak hava akımı sebebi ile sıcak bir kış yaşayan St. Petersburg'da da havalar mevsim normallerinin üstünde seyrediyor. St. Petersburg'da eriyen karların karıştığı Neva nehri şehrin İmparator Büyük Peter tarafından kurulduğu 1703 yılından bu yana ilk defa 2,2 metre yükselerek taşkınlara sebep oldu. Bir çok binanın zemin katlarının su altında kaldığı taşkınlarda Fontanka, Karpovka ve Angliiskaya sedlerinin sularla kaplı olduğu kaydediliyor.

Geçen yıl Rusya Ocak ayında mevsim normallerinin altında seyreden soğuk havalar sebebi ile Ocak ayında en şiddetli soğukları yaşamıştı. Moskova'da 19-20 Ocak 2006'da tespit edilen eksi 32 derece 1927 yılından bu yana ölçülen en düşük seviye olarak kayda geçmişti.

[Sabah]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...