24.01.2007

Göksu'da Binlerce Balık Öldü

Mersin’in Silifke ilçesindeki Göksu Deltası kuş cennetinde su seviyesinin düşmesi balık ölümlerine yol açtı. Su çekildiği için çamurda kalan çok sayıda balık öldü.

1991 yılında özel çevre koruma alanı ilan edilen Silifke’deki Göksu deltası kuş cenneti, yaklaşık 350 tür kuşa ev sahipliği yapıyor. Birçok balıkçı da geçimini deltadaki Akgöl ile Paradeniz Gölü’nden balık avlayarak sağlıyor. Ancak göldeki su seviyesinin 1.5 metreye yakın düşmesi balıkların ölümüne yolaçtı. Balıkçılara göre, göl dibinde çamura saplanan yaklaşık 20 ton balık öldü.
Silifke Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Mehmet Kaplan, “Bu mevsimde göl seviyesi düşük olur. Havalar kurak, yağış alamıyor. Göller suyla beslenemiyor ve su seviyesi düşüyor. Sığ olan Paradeniz ve Akgöl’de çok balık ölüyor, tahminen 20 tonun üzerinde balık öldü”

Balık ölümüne engel olmak için 9 yıl önce 4 sulak alanı kapsayan proje hazırladıklarını belirten Silifke Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Kaplan, Tarım Bakanlığı’nın bu projeyle ilgilenmediğini söylüyor.

Kaplan, “Hem Akgöl, hem Paradeniz gittikçe sağlaşıyor. 1998 yılında 4 sulak alanda; Adana Akyatan Dalyanı, Silifke Göksu Deltası, Edirne Enes ve Samsun Bafra Havzası’nda proje başlatıldı. Buraların projeleri yapılmış, fakat Tarım Köy İşleri Bakanlığı’nın tozlu raflarında beklemektedir. Bunların bir harekete geçirilip, buraların derinleştirilmesi gerekiyor. Yoksa balık ölümleri devam edecek” dedi.

Balıkçılar, çevrecilerin konuyla ilgilenmesini istiyor.
[Ntvmsnbc]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...