5.01.2007

Çin iklim değişikliğinden kaynaklanan tarımsal problemlere karşı uyarıyor

Pekin (AP): Çin devletinin açıkladığı rapora göre; iklim değişikliği, tarımsal üretimde büyük düşüşlere yol açarak gelecek yıllarda Çin'in ekolojisine ve ekonomisine zarar verecek.

Devlet Meteoroloji Dairesi, Çin Bilim Akademisi ve Teknoloji Bakanlığını da içeren altı devlet dairesi tarafından yayınlanan rapor, medyanın 2006 yılının ortalamadan daha sıcak olduğu ve normalden daha fazla doğal afetle sonuçlandığını söylediğinden birkaç gün sonra açıklandı.

Xinhua Haber Ajansına göre raporda, ``İklim değişikliği tarımsal üretimin dayanıksızlığını arttıracak,'' ifadesi yer alıyor. ``Eğer önlem alınmazsa, yüzyılın ikinci yarısında Çin'deki buğday, mısır ve pirinç üretimi %37lere kadar düşecek.''

Çin'deki ortalama sıcaklıklaın gelecek 50 ila 80 yılda 2 veya 3 derece yükseleceği, ve bunun "değişim hızının hızlanmasına" sebep olacağı ifade edildi.

Rapor iklim değişikliği ile mücadele için hangi önlemlerin alınması gerektiğini söylemedi. Bazı denizden uzak nehirlerin buharlaşma oranlarının %15 artacağını belirtti. Çin zaten, özellikle ülkenin kuzey bölgesinde, şiddetli su kesintileriyle yüzleşiyor.

Pazar günü, Xinhua Haber Ajansı 2006'daki sıcaklıkların normal yıllardan ortalamanın 1 derece üzerinde olduğu bildirdi. Meteoroloji yetkilileri normalden daha az yağmur yağdığını söyleyerek, ortalama yıldan 16 milimetre aşağıda olduğunu açıkladılar.

Çin Meteoroloji Heyeti tarafından yayımlanan yıllık meteorolojik rapor 2006 yılının hayat kaybı ve maddi hasar bakımından en felaket getiren yıl olduğunu açıklarken, Pekin İklim Merkezi müdürü Dong Wenjie yüksek sıcaklıklara küresel ısınmanın sebep olduğunu söyledi.

Rapora göre, tayfunlar, seller ve kuraklıklar, 2006 yılında 2,704 kişinin ölümüne ve 212 milyar yuan (20.65 milyar euro) ekonomik kayba sebep oldu.

Çin'in yüzölçümü ve coğrafyası ülkeyi doğal felaketlere açık kılıyor. Her yıl, doğal felaketler 400 milyon insanı ve 50 milyon hektar tarım alanını etkiliyor, yerli üretimin %1 ila %3'üne eşit ekonomik kayba sebep oluyor.

[Kaynak]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...