4.01.2007

İklim değişikliğine yeni yöntem

Norveç hükümeti, küresel ısınmayla mücadele amacıyla yeni bir uygulama başlatmaya hazırlanıyor.

Yolcu uçağı
Uluslararası hava taşımacılığı Kyoto protokolü kapsamına girmiyor

Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg, ülke dışına havayolu ile seyahat edecek bakanlar ve tüm kamu görevlileri için bundan böyle sera gazı kotası satın alacaklarını açıkladı.

35 sanayileşmiş ülke, geçen Şubat ayında yürürlüğe giren Kyoto protokolü uyarınca atmosfere saldıkları karbon miktarını azaltma ya da sınırlama taahhüdünde bulunmuştu. Havayolu taşımacılığı sonucu salınan gazlar ise Kyoto protokolü kapsamına girmiyor.

Ancak Avrupa Birliği ülkeleri ve üye olmayan Norveç gibi bazı ülkelerde, karbon emisyonları hükümetler ya da şirketler tarafından alınıp satılabiliyor.

Yani Norveç'in bir başka ülke ya da şirketten kota satın alması durumunda, söz konusu ülke ya da şirket, gaz salımını, sattığı kota kadar azaltmak zorunda kalacak.

Norveç'in kota satın alma yöntemini uluslararası hava taşımacılığında kullanan ilk ülke olacağını belirten Başbakan Jens Stoltenberg, başka ülkelere örnek olmak istediklerini söyledi.

Avrupa Birliği geçen ay, havayolu taşımacılığının dünyadaki sera gazı salımının %3'üne tekabul ettiğini, bu oranın diğer tüm sektörlerin üzerinde olduğunu açıklamıştı.

Stoltenberg'in açıkladığı girişim, Norveç'teki Dünya'nın Dostları adlı çevreci grup tarafından memnuniyetle karşılandı, ancak muhalefetteki Hristiyan Demokratlardan eleştiri aldı.

Partinin lideri Dagfinn Hoeybraaten, "Stoltenberg kendini iklim değişikliği konusunda bir lider olarak sunuyor. Ancak iş doğal gaza gelince, ortaya büyük bir güvenilirlik sorunu çıkıyor" diye konuştu.

Dünyanın üçüncü en büyük petrol ihracatçısı olan Norveç, doğal gaz ihracatında da önde gelen ülkeler arasında. Norveç hükümeti bu yıl, yoğun karbon gazı salımına rağmen doğal gazla çalışan yeni bir enerji santralinin inşasına onay verdi.

[BBCTurkish]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...