12.01.2007

Barajlar yağmur bekliyor

İstanbul'a içme suyu sağlayan barajlarda geçen yıl ocak ayında doluluk oranı yüzde 81.34'tü, bugün yüzde 56.35'e düştü. Umut, şubat ve mart aylarındaki yağışlara kaldı

İstanbul'da ocak ayının yağışsız geçiyor olması, kentte yine su sıkıntısı yaşanacağı endişesine yol açtı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın İstanbul'un içme suyu için bir sorun olmadığını söylemesine karşın, barajlardaki su seviyesi dolması gereken bir ayda sürekli düşüyor. Geçen yıl ocak ayında barajlardaki doluluk oranı yüzde 81.34 olmasına karşın bugün doluluk oranı yüzde 56.35'e düştü.
İstanbul'a içme suyu sağlayan İSKİ'nin verilerine göre, 9 Ocak itibariyle barajlardaki kullanılabilir su miktarı 486 milyon 783 bin metreküp. Kente günde ortalama 2 milyon metreküp su veriliyor. Yeterli yağış düşmediği takdirde eylül ayında barajlar "0" seviyesine düşecek.

Topbaş: Şimdilik sorun yok

Barajlardaki doluluk oranı geçen yıl ile karşılaştırıldığında durumun ciddiyet kazanmaya başladığı görülüyor. Aralık 2005'te doluluk oranı yüzde 63.46 iken Ocak 2006'da gelen yağışlarla birlikte doluluk oranı yüzde 81.34'e ulaştı.
Aralık 2006'da yüzde 58.09 olan doluluk oranı 9 Ocak 2007 tarihi itibariyle 56.35'e düştü. Geçen yıl şubat ve mart ayında gelen yağışlarla birlikte barajlardaki doluluk oranı yüzde 98'e çıkmıştı. İstanbul'un umudu ocak, şubat ve mart aylarında beklenen yağışlar oldu.

Bir soru üzerine "Şu anda bir problem yok" diyerek umudunu koruyan Topbaş, şunları söyledi:
"Tabiatta hiçbir kaynak sınırsız değil. Tabii ki bir yıl boyunca yağmazsa sıkıntı olur. İstanbullulardan bütün kaynaklarını, suyu, doğalgazı, yakıtı, elektriği bilinçli kullanmalarını istiyorum. Hiçbir kaynak sonsuz değil."

17 su kaynağı var

İstanbul'a su, irili ufaklı 17 kaynaktan sağlanıyor. En büyük su kaynağı yıllık 235 milyon metreküp kapasite ile Ömerli Barajı. İkinci sırada yıllık 162 milyon metreküp kapasite ile İstanbul'un en eski barajı Terkos geliyor. Barajların yıllık toplam kapasitesi 1 milyar 170 milyon metreküp, İstanbul'un yıllık tükettiği su miktarı da 730 milyon metreküp.

İSKİ, yağışların mevsim normallerinde olması durumunda İstanbul'un 2025 yılına kadar su sıkıntısı çekmeyeceğini belirtiyor.

[Milliyet]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...