18.01.2007

Bilim Adamları : "Artık Korkmaya Başlayın"

Bu ayın sıcaklık ortalaması, son 30 yılın istatistiklerini altüst etti. `Bahar gibi kış` yüzünden yağış miktarı azaldı, barajlardaki su seviyesi düştü. Bilim adamları uyardı artık korkmaya başlayın!


HAVA SICAKLIKLARI, MEVSİM NORMALLERİNİN 3 DERECE ÜZERİNE ÇIKTI

En Kızgın Ocak!
Bu ayın sıcaklık ortalaması, son 30 yılın istatistiklerini altüst etti. `Bahar gibi kış` yüzünden yağış miktarı azaldı, barajlardaki su seviyesi düştü. Kimi uzmanlar değişimi küresel ısınmaya, kimi de Pasafik`ten gelen El Nino`ya bağlıyor

Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü verilerine göre, bu yılki ocak ayı hava sıcaklıkları, "uzun yıllar" (30 yıl) ortalamasının 3 derece üzerinde çıktı.
Bazı uzmanlar tüm dünyada meydana gelen bu değişime neden olarak küresel ısınmayı, bazıları da 7-8 yılda bir Pasifik Okyanusu`ndan batıya yayılarak iklim dengelerini bozan El Nino`yu gösteriyor.
Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü`nün ocak ayı değerlerine göre şu an batı bölgelerindeki sıcaklık mevsim normallerinin 1-3, iç bölgelerde ise 1-2 derece üzerinde... Doğu kesimlerinde ise özellikle gece sıcaklıkları mevsim normallerinin altında seyrediyor.
Küresel ısınma ve El Nino
Bu farklılık, yağış miktarında da kendini gösteriyor. Güney, iç ve batı kesimlerde, aralık ve ocak ayı yağış miktarında yüzde 50 oranında düşüş tespit edildi.
İstanbul`da yağış oranı aralık ayında yüzde 80 azalırken, metrekare başına ortalama 10.7 kilogram yağış düştü. Bu oran geçen yıl 17 kilogramdı.
İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, bu farklılığın küresel ısınmadan kaynaklandığını, tüm dünyada aynı etkilerin görüldüğünü söyledi.
Kadıoğlu, "Sadece Türkiye`de olsa başka sebepler aranır, ancak şu anda Japonya`dan Kanada`ya kadar tüm dünyada aynı etkiler görülüyor. Alçak basınç, güneye inmeyerek kuzeyde kaldı. Bu belki şubat ayında güneye iner ve mevsim normalleri yaşanabilir" dedi.
Meteoroloji Mühendisleri Odası Genel Sekreteri Erhan Angı da, Pasifik Okyanusu`nda 7-8 yılda bir ortaya çıkarak batıya doğru etkisini gösteren El Nino iklim olayının, sıcaklık artışının nedeni olabileceğini, El Nino`nun son olarak 1998 yılında ortaya çıktığını söyledi.
Yıldız Teknik Üniversitesi Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Şükrü Ersoy da, sıcaklık artışı ve kuraklığın sebebini bilimsel olarak söylemek için henüz kesin bir veri olmadığını, hem küresel ısınma, hem de El Nino iklim olayının aynı anda etkili olmasının da söz konusu olabileceğini vurguladı.
Meteoroloji: Kış 1-2 derece sıcak geçecek
Meteoroloji yetkilileri, bu verilere göre Türkiye`de bu kışın 1-2 derece daha sıcak geçeceğini belirtiyor. Yetkililerin gelecek aylara ilişkin hava sıcaklıkları tahmini şöyle:
Ocak, şubat ve mart aylarında Ege, Marmara ve Karadeniz bölgelerinde ortalama olarak `uzun yıllar` mevsim normallerinden 1-2 derece, Akdeniz bölgesinde ise mevsim normallerinden 0-1 derece yüksek...
Şubat, mart ve nisan aylarında, Kuzey Ege, Marmara ve Batı Karadeniz bölgelerinde mevsim normallerinden 1-2 derece yüksek, Akdeniz bölgesi ile Güney Ege`de de `uzun yıllar` mevsim normallerinden 0-1 derece daha yüksek....
Batıda arttı, doğuda düştü
Türkiye`nin bazı illerinde ocak ayının ilk 15 günü sıcaklık ortalamaları ve son 30 yılın ortalamaları şöyle:

İstanbul 8.1 5.7
İzmir 9.5 8.7
Antalya 8.8 9.8
Trabzon 7.7 7.2
Ankara 0.9 0.0
Adana 7.9 9.4
Erzurum -16.9 - 8.9
[Sismik Haber/Milliyet]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...