14.01.2007

Birleşik Devletlerin etanol hamlesi mısır stoklarının azalmasına sebep oldu

WASHINGTON (Reuters) - Birleşik Devletler hükümeti, Cuma günü, yakıt etanol endüstrisinin mısıra olan aşırı açlığının bu yılın ekinlerinin hasat için hazır olduğunda ülkeyi yalnızca üç haftalık bir hububat stoğuyla bırakacağını açıkladı.

Tarım Bakanlığı, mısır fiyatları on yıldaki en yüksek seviyeye sürükleneceğini tahmin ediyor. Analistler azalan stok hububatın fiyat artışını bu yıl çok büyük miktarda ekin üretmiş çiftlikler için hayati kılacağını söyledi.

Etanol damıtıcılarının yenilenebilir yakıt üretmek için 2006'daki mısır ekininin %20'sini, veya 2.15 milyar kile mısırı kullanması bekleniyor. Ayrıca 2007 ekininin neredeyse %50 bir artışla, 3.1 milyar kilesinden daha fazlasını tüketebilecekleri bekleniyor.

Ürün verimine ve kullanımına aylık bir bakışta, Birleşik Devletler Tarım Bakanlığı (USDA) Ağustos ayında hububat ambarlarında 752 milyon kile (19.1 milyon ton) mısır olacağını hesapladı. Bu, 1996/1997'den beri en düşük ve üç haftalık stoğa eşdeğer bir rakam.

Özel danışman John Schnittker, "Bu hemen hemen hiçbir şey." dedi. Etanol üreticileri, çiftlik hayvanı besicileri, ihracatçılar ve besin üreticileri için yeterli miktarda mısır temin etmek için mısır ekiminin %10 arttırılmak zorunda olduğu tahminlerini aktardı.

Schnitter, "Mısır herşeyi götürüyor. Buğday ve soya fasulyesi için kullanılan arazilere sokuşturuluyor," dedi.

U.S. Emtia başkanı Don Roose, daha fazla ekimin gerekli olduğunu söyledi. "Hata marjinimiz çarpıcı bir şekilde küçüldü," dedi.

Daha fazla yenilenebilir yakıt kullanmak için federal bir gereksinimle kısmen körüklenmiş olan etanol hamlesi, hububat çiftçilerini memnun etti fakat aynı zamanda daha yüksek arazi kira bedeli oranlarını da getirdi. Çiftlik hayvanı besicileri oldukça yüksek yem fiyatlarıyla yüzleşiyorlar ve hububat için yüksek fiyat ödeyeceklerinden endişeliler. Bununla beraber, USDA bakkaliye ve lokanta fiyatlarının belirgin bir şekilde artmayacağını tahmin ediyor.

Şikago Ticaret Dairesinde mısırın gelecekteki fiyatları USDA tahminlerinin açıklanmasından sonra artarak günlük 20-cent seviyesine yükseldi. Mart'taki sevkiyat için mısır $3.96-1/2 cent kileye satıldı. Mart soya fasulyesi $7.11 kile, 36-3/4 centin üzerindeydi.

© Reuters 2007.

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...