16.01.2007

Tuz Gölü 35 yılda yarı yarıya küçüldü


Konya Kapalı Havzası’nda ‘vahşi sulama’ adıyla bilinen kontrolsüz su kullanımı nedeniyle, Tuz Gölü’nü besleyen kaynaklar birer birer kurudu,
göl 35 yılda yarı yarıya küçüldü. Kanalizasyon atıkları nedeniyle oluşan göldeki kirlenme ise artık tehlike sinyalleri veriyor.


Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şubesi tarafından 6 aylık bir çalışma sonunda hazırlanan ‘Türkiye ve Konya Kapalı Havzası’ndaki Su Sorunları’ konulu rapor, Tuz Gölü’nün her geçen gün yok olmaya doğru gittiği gerçeğini gözler önüne serdi. 8 odanın da imzasını taşıyan rapora göre, Tuz Gölü’nü besleyen kaynakların tamamı bilinçsiz ve kontrolsüz su kullanımı nedeniyle kurudu.
Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Yrd.Doç.Dr. Tahir Nalbantçılar, “Son 10 yılda gölün doğal beslenmesini sağlayan kuzeydeki Peçeneközü Deresi, Güneydeki Sultanhanı Taşpınar kaynaklarının tamamı kontrolsüz sulama sonucu kurudu. Araştırmamıza göre çiftçiler denetimsizliği fırsat bilerek Konya Kapalı Havzası’na 30 bini kaçak 60 bin sulama kuyusu açtı. Kaynak ve yeraltı suları bilinçsiz şekilde yıllar yılı çekildi.
Böylece Akşehir Gölü’nde olduğu gibi Tuz Gölü’nü besleyen ve göl için hayati önem taşıyan besleme damarları da kurudu. Göl ne yazık ki, artık doğal kaynaklarından beslenemiyor. Türkiye’nin tuz ihtiyacının yüzde 20’sini karşılayan Tuz Gölü’ne sadece havzalar arası büyük pompajlarla aktarılan Konya kanalizasyon atıkları akıtılıyor” dedi.
KİRLİLİK ALARMI
Konya’daki kanalizasyon atıklarının tamamının Tuz Gölü’ne akıtıldığını ancak gölün beslenme kaynaklarının kuruması nedeniyle havzasındaki atık suyu temizleme özelliğini de kaybetmeye başladığını belirten Yrd. Doç. Dr. Nalbantçılar, “Göldeki su miktarı hızla azalıyor. Tespitlerimize göre Tuz Gölü son 35 yılda yarı yarıya küçüldü. Üstelik kirlenme de artık alarm seviyesine ulaştı. Göl suyu bu hızla azalır ve kirlilik aynı şekilde sürerse Tuz Gölü’nü yakın gelecekte tamamen kaybedebiliriz. Yetkililer artık önlem alarak göldeki kirlenmenin önüne geçmeli” dedi.
[Hürriyet]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...