3.01.2007

İngiltere en yaşlı iki nükleer istasyonunu kapadı

LONDRA (AP) - İngiliz Nükleer Grub'un açıklamasına göre, Dünyanın en yaşlı ticari nükleer istasyonu 40 yıllık işletilmeden sonra Pazar günü kapatıldı.

Grubun yaptığı açıklamada Londra'nın güneydoğusunda, Dungeness A'daki, ve Doğu İngiltere'de, Sizewell A'daki reaktörlerin birkaç saatlik periyodlarla kapatıldığını bildirdi. Reaktörler ömürlerinin sonuna ulaşmış ve modern istasyonlardan daha verimsizdi.

İngiltere'nin 23 nükleer istasyonu ülke elektriğinin yaklaşık %20sini karşılıyor - ve hepsi sırasıyla 2023'e kadar kapanmış olacak.

Temmuz'da, Başbakan Tony Blair yeni nesil nükleer istasyonların eskileriyle değiştirileceğini açıklaması, güneş, rüzgar ve dalga gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılmasını isteyen çevrecileri kızdırmıştı.

Blair yeni nükleer istasyon planlarının gelecek yıllarda onaylanacağını söyledi. İstasyonlar devlet desteği olmadan özel şirketlerce inşa edilecek.

Açıklamada Kuzey İngiltere, Sellafield'taki yeniden işleme alanına götürülecek olan yakıtın iki reaktörten çıkarılması iki ila üç yıl arasında bir süre alacağı bildirildi.

Reaktör alanlarının temizlenmesi ve tüm radyoaktif malzemenin kaldırılması 2110'e kadar tamamlanmayacağı da açıklamada yer aldı.

İngiliz Nükleer Grubu'nun reaktör alanları işletmesinin yönetim müdür Mark Morant, "Bu iki istasyon İngiltere'nin güneydoğusu için elektrik sağlamada hayati bir rolü yerine getirdiler ve her ikisinin işlevsel ve güvenlik kayıtları örnek olmuştur," açıklamasında bulundu.

Bulgarista'nın tek nükleer istasyonu Kozlodui'daki iki daha ufak birim de, Pazartesi günü Avrupa Birliğine giriş nedeniyle, Pazar günü kapatıldı.

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...