26.01.2007

Kedi, Kuş Gribi Riskini Arttırıyor


Bir araştırma, kuş gribi virüsünün kedi türlerinde tahmin edildiğinden çok daha çabuk mutasyona uğradığını ortaya koydu. Bu nedenle kedi besleyenlerde kuş gribi kapma riski daha yüksek.
Airlangga üniversitesinden Dr. Çiarul Enver Nidom, Endonezya’nın Cava adasındaki 4 bölgede kanatlı hayvan pazarları yakınında yaşayan 500 kadar kedinin kan örneklerini alarak inceledi. İnceleme sonunda her 5 kediden birinde kuş gribi virüsü antikoru bulundu. Sonucun, bu kedilerin bir şekilde virüsü aldıklarını gösterdiği belirtildi.
Rotterdam’daki Erasmus üniversitesinden Dr. Albert Osterhaus, 1918’deki salgının, insanlara muhtemelen, virüsün bedenlerinde mutasyona uğradığı domuzlardan geçen bir kuş gribi salgını olduğunu hatırlatarak, bir kuş gribi salgının ortaya çıkması durumunda, kedilerin kuşlardan ve kuş pisliklerinden uzak tutulması gerektiğini ifade etti.
Osterhaus, bu durumda kedilerin evden dışarı bırakılmaması ve hasta oldukları takdirde hemen kuş gribi testine tabi tutulmaları gerektiği uyarısında bulundu. 2004 yılındaki salgında Tayland’daki bir hayvanat bahçesinde, kedigillerden kaplanlar ve leoparlarla, Bagkok’ta bir evde beslenen kedilerin tümü telef olmuştu. Geçen yıl da Almanya’da kuş yiyen 3 kedi ölmüştü.
Aynı yıl yapılan bir araştırma, virüsün sadece kuş yiyerek değil, kediden kediye de bulaşabildiğini gösterdi. Bilim adamları, kedilerde mutasyona uğrayan virüsün, kedilerden insanlara ve nihayet insandan insana bulaşmasından endişe ediyor.
Cat bird flu risks 'overlooked'

It is vital to restrict the spread of bird flu in cats in order to protect human health, scientists warn.
Writing in Nature, scientists from Erasmus Medical Centre, Rotterdam, say the risk is being overlooked.
They say cats can contract the virus by eating infected chicken or through close contact with other cats - both new ways of mammals becoming infected.
However, animal health experts said there was a "limited risk" to humans from infected mammals with H5N1 flu.
Post-mortem examinations on three of the cats confirmed the presence of H5N1.
Since then, there have been deaths among cats in Indonesia, Thailand and Iraq, where H5N1 appears to be prevalent among poultry.
And the disease is common among cats in Indonesia.
A dead cat was also found in Germany in March after the H5N1 virus was found in wild birds.
There have been reports of big cats dying from the deadly H5N1 virus - including 147 tigers who died in a Thai zoo after eating infected chicken.

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...