15.01.2007

Kuş gribine karşı teyakkuz çağrısı

WHO kuş gribi salgınının bu yıl da tüm dünyada görüleceği uyarısı yaptı. Yine ölüm haberleri geliyor

MANİLA - WHO Pasifik sözcüsü Peter Cordingley, Asya'da son zamanlarda görülen kuş gribi vakalarının, dünya çapında salgın habercisi olduğunu söyledi. Cordingley, "Yeni vakaların ortaya çıkma sebebi belli: Kuzey yarımkürede en soğuk aylara giriyoruz. Grip virüsü soğuğu seviyor. Bu dönemde yayılmaya daha meyilli" dedi.

Cordingley, geçen yılki gibi virüsün aniden çok faal hale geçerek salgının Avrupa'ya kadar yayılacağını sandıklarını belirtti. Ancak geçen yıl hazırlıksız yakalanan hükümetlerin bu yıl daha hazırlıklı olduklarını da söyledi.

İyi havalar virüsü önledi
Türkiye'de Sağlık Bakanlığı yetkilileri de WHO önerileri doğrultusunda gerekli önlemleri aldıklarını belirtti. Tarım Bakanlığı da göç eden kuşları takip ediyor. Sağlık Bakanlığı, havaların bu yıl iyi gitmesinden dolayı, virüsün aktif hale gelmediğini söylemişti.

Fakat kuş gribine son zamanlarda Asya'da yine rastlanıyor. Endonezya dün ve önceki gün iki kişinin öldüğünü açıkladı. Japonya güneyde görülen vakayı araştırıyor. Vietnam'ın güneyinde kuş gribi görüldü. Çin'de de bir kişiye daha grip bulaştığı açıklandı.

WHO verilerine göre, kuş gribi 2003 sonunda ortaya çıkalı beri Azerbaycan, Kamboçya, Çin, Mısır, Endonezya, Irak, Tayland, Türkiye ve Vietnam'da çoğu genç ve çocuk 159 kişinin ölümüne yol açtı. Dünyada 264 kişi virüsten etkilendi. Vietnam ve Endonezya, kuş gribinden en çok etkilenen ülkeler, iki ülkede toplam 101 kişi virüs yüzünden hayatını kaybetti.

1997'de kuştan insana bulaştı

H5N1 virüsü, bilim için yeni değil. 1959'da İskoçya'da bir salgın yaşanmıştı. Virüsün kuştan insana bulaşmasıysa ilk 1997'de, Hong Kong'da görüldü. 18 kişinin virüsten etkilendiği ve altısının öldüğü salgında hükümet, ülkedeki tüm kümes hayvanlarının itlaf edilmesini emretti.

H5N1'in pek çok farklı çeşidi var. Mesela 2003'te H7N7 salgınından etkilenen Hollanda, 30 milyon kümes hayvanı öldürdü. Belçika'da 2.7 milyon ve Almanya'da da 400 bin kümes hayvanı ve kuş virüsten etkilendikleri şüphesiyle öldürüldü. Hollanda'da, 89 kişi H7N7 virüsünden etkilendi ve bir veteriner hayatını kaybetti. İnsanda görülen kuş gribi belirtileri arasındaysa ateş, öksürük, boğaz ve kas ağrısı gibi tipik grip belirtileri ve zatürree, akut solunum rahatsızlığı, konjonktivit gibi hayatı tehdit eden ciddi rahatsızlıklar bulunuyor. (Yaşam Servisi)

[Radikal]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...