5.01.2007

Iowa besin mi yakıt mı ikilemiyle yüzleşiyor

OMAHA (DTN) -- Iowa, ulusun önde gelen domuz ve yumurta yetiştiriciliğinde geneleneksel besin kullanımını kesmekle tehdit eden artan etanol talebiyle birlikte, mısır kullanımı konusunda bir savaş alanına dönüşüyor.

Ülke boyunca nispi bir uyum içersinde bulunan Iowa tarımının pazar güçleri, yenilenebilir enerji sebebiyle son günlerde fikir ayrılığındalar.

Bu ülkede tarımı temsil eden devletin besine karşı enerji savaşı için bir savaşalanı olacağına dair büyüyen endişeler var.

Iowa tarımındaki uzmanlar, etanol sebebiyle mısır talebindeki artışa dikkat çekerek, açıklama bekliyorlar. 2007'de herkes için yeteri kadar stok olamayabileceği korkusuyla mısır fiyatları muntazam bir şekilde arttıkça, Iowa'da ve genel olarak tarımda bu yıl neler olduğunu açıklamak araştırmacılar için oldukça zor oldu.

Iowa Devlet Üniversitesi çiftlik hayvanları ekonomisti John Lawrence, "Herkes uygun bir analoji için mücadele ediyor," dedi.

"Bazıları bunun çelik sabanlardan bu yana tarımdaki en büyük değişim olduğunu söylemektedir. Kimileri bir nesil içersindeki en büyüğü olduğunu söylemektedir. Kesinlikle, önemli bir değişim var."

Kasım ayının ortasından bu yana, ulusal ticaret grupları ham hububat konusunu tartışmak için Iowa domuz eti üreticileri ile toplantılar düzenliyor. Iowa Devlet Üniversitesi, devletin diğer geleneksel kullanıcıları da tatmin ederken, yenilenebilir yakıtla temasını nasıl koruyabileceğine odaklanan biyoyakıt zirveleri gerçekleştirdi. Iowa'nın mısır yetiştiricileri geçen hafta, Iowa'nın mısır sıkıntısı yaşayabileceği tartışmasına son vermeye çalıştı.

Tarım liderleri besin vs. yakıt tartışması yaparlarken mısır arazilerinden bazıları ülkenin yenilenebilir enerji iştiyakını gidermek için kullanılacak. Hiç bir devlet Iowa'dan daha iyi tarımın yüzleşeceği baskılara yansıtamaz. Mısır fiyatlarını yükselten etanol ile birlikte, daha fazla pazar gücü Iowa'nın çiftlik hayvanları, domuz eti, soya fasulyesi ve toprağıyla ilgilenmeye başlayacak.

Tarımsal üretimde devletin ulusal sıralaması şöyle: 2.02 milyar kile ile mısır üretiminde ilk sırada; 502 milyon kile ile soya fasulyesinde birinci sırada; 16.4 milyon baş ile domuzda ilk sırada; 51.2 milyon tavuk ile yumurtada ilk sırada; 107 milyon galon ile biyodizel üretimnde ilk sırada; ve 1.6 milyar galon ile etanol üretiminde ilk sırada. Iowa ayrıca sığır sayısında altıncı ve hindi üretiminde dokuzuncu sırada.

Iowa'di tüm bu çiftlik hayvanı üretimi ve bağlantılı endüstriler ucuz mısır bolluğu etrafında gelişmiştir. Ülkendeki domuz, sığır ve kümes hayvanları her yıl 550 milyon kileden az mısır tüketiyorlar. Bunun yarısından fazlasını domuzlar tüketmektedir.

Fakat Iowa tarımında birşeylerin değişmek zorunda olabileceği hemen hemen bellidir. Mısır ve etanol için soya fasulyesi, domuz veya yumurta tüketimlerinin bir parçasını kurban etmek zorunda kalabilir.

[Kaynak]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...