31.12.2006

Isınma Amazon'u değiştirebilir.

Brezilyalı araştırmacılar Küresel ısınmanın Amazon yağmur ormanlarını 100 yıl içersinde savanaya dönüştürebileceğini söylüyor.


(AP) Araştırmacıların açıkladığına göre, Küresel ısınma dünyanın geriye kalan en büyük tropik yağmur ormanını savanaya dönüştürerek sonunu getirebilir.

Brezilya Ulusal Uzay Araştırma Enstitüsünden meteorolojist Jose Antonio Marengo, küresel ısınmanın, eğer kontrol altına alınamazsa, ekolojik olarak zengin bölgedeki yağış miktarını düşüreceği ve sıcaklıkları yükselteceğini söyledi.

Associated Press'a "İki senaryo üzerinde çalışıyoruz: en kötü durum ve ikincisi, daha iyimser olanı," dedi.

Morengo, "En kötü senaryoda 2100'e kadar yağış miktarı %15 ila %20 arasında azalırken, sıcaklıklar 5 ila 8 derece artacak. Bu Amazon yağmur ormanını savana tipi bir araziye dönüştürecektir.", dedi.

Morengo'nun dediğini göre, bu senaryo küresel ısınmayı engellemeye karşı hiçbir önemli adımın atılmadığını ve ormansızlaştırmanın şuanki hızıyla devam ettiğini farz etmektedir.

Daha iyimser olan senaryo ise, hükümetlerin küresel ısınmayı durdurmaya yönelik daha etkili adımlar attığını farz eder. Yine de Amazon bölgesindeki sıcaklıklar 3 ila 5 derece artacak ve yağış miktarı %5 ila %15 oranında düşecek.

"Eğer kirlilik kontrol altına alınır ve ormansızlaştırma azaltılırsa, sıcaklık 2100'de yaklaşık 5 derece artacaktır," diyor Marengo. "Bu senaryoda, yağmur ormanı tam bir çöküş noktasına gelmeyecek."

Marengo'nun bulguları iki yıl önce başlamış ve 2010'a kadar devam edecek olan $373,000'lık çalışmanın bir parçasıydı. Dünya Bankası ve İngiliz Devleti tarafından finanse edilen çalışma, 100 yıl boyunca Brezilya'yı etkileyecek iklim değişikliklerini yansıtmaya çabalıyor. Avrupa devletleri sık sık Brezilya'nın Amazon yağmur ormanı üzerine çevresel ve koruma çalışmalarını finanse etmektedirler.

1.6 mliyon mil karenin üzerine yayılan Amazon ormanları Brezilya'nın yaklaşık %60'nını kaplıyor. Dünyanın temiz suyunun beşte birini ve dünya zerinde bitki ve hayvan türlerinin yaklaşık %30'unu içermektedir. Ve hala büyük ölçüde araştırılamamıştır.

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...