7.11.2006

Makedonya'nın Vahşi Kedisi Tehlikede


Makedonya’nın ulusal sembolü kabul edilen, ulusal parada yer alan vahşi Balkan kedisinin soyu tükenmek üzere.

Çevre örgütleri Balkan dağlarında sadece yaklaşık 100 adet vahşi Makedon kedisinin hayatta kaldığı uyarısını yapıyor ve yetkilileri acil hareket çağrıyor. Vahşi Makedon kedisi, Balkan dağlarının kayalık yamaçlarında, Karadağ, Arnavutluk ve Sırbistan’da da yaşıyor. Makedonya, 30 adetle bu ükeler arasında en yüksek vahşi Balkan kedisi nüfusuna sahip. Ancak çevreciler bu rakamın kedilerin kurtarılmasına yetmeyeceğini vurguluyor.

Boyu 1 metre 30 cm’e kadar çıkabilen vahşi kedilerin ağırlığı, 36 kilogram’a çıkabiliyor. Vahşi Balkan kedileri, isimlerinin aksine birbirlerine karşı saldırgan tavır takınmıyor; kediler genellikle kendi başlarına yaşamayı tercih ediyor.

Çevre örgütleri, vahşi Makedon kedilerinin bulunması için dağlık köylerdeki ahaliyle işbirliği yapıyor. Ancak köylüler henüz kediye rastlamadıklarını, sadece kışın karda ayak izini bulabildiklerini belirtiyor.

Avrupa’da birçok vahşi kedi türü yok olmaya yüz tutmuş, ancak daha sonra soylar çiftleştirilerek yeniden doğaya salınmış ve popülasyonun artması sağlanmıştı. Ancak aynı durum Makedonya’da henüz geçerli değil. Alman Euronatur, Norveç Doğa Araştırmaları Enstitüsü ve İsviçreli KORA, Makedonya’ya destek veriyor.
Ntvmsnbc

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...