13.11.2006

Hayvansal Virüslere 50 Milyon Hasta


Bilim insanlarına göre, 2000-2005 döneminde 50 milyon insan köpek, büyükbaş hayvanlar, tavuk ve sineklerden virüs kaptı ve 78.000 kişi de hayvansal virüslerden öldü.

Araştırmacılar hayvandan insana bulaşan virüslerde ve buna bağlı ölümlerde görülen artışın alarm verici olduğunu vurguluyor. Ancak madalyonunu öbür yüzü daha da düşündürücü, zira hayvandan insana bulaşan hastalıkların bir çoğu için aşı geliştirilemedi. Uzmanlar, bu tür hastalıklara karşı doktorlarla veterinerlerin birlikte hareket etmesi gerektiğini vurguluyor.

Hayvandan insana geçen virüslerin en önemlilerinden biri Kuş Gribi (H5N1). Türkiye’de de etkili olan Kuş Gribi göçmen kuşlar, tavuk ve benzeri kanatlı hayvanlardan bulaşıyor. Kuş Gribi’ni esas tehlikeli yapan ise, hayvandan insana bulaşmasında mutasyon (dönüşüm) geçirerek insandan insana bulaşır hale gelmesi ve bu yolla kitlelere yayılma riskinin olması.

TEHLİKE MUTASYONLA BAŞLIYOR

Journal of Internal Medicine bilimsel dergisinin Kasım sayısında yayımlanan makalede Deli Dana, SARS, Nil virüsü, Ebola ve sıtmanın da gelecek yıllarda insanlar için risk unsuru olduğuna dikkat çekildi. Yılda 700.000 ila 2.7 milyon kişi sıtmadan hayatını kaybediyor. Bir diğer potansiyel tehlikede Dengue virüsü, maymunlarda bulunan bu virüs sinekler yoluyla insanlara geçiyor.

SİHİRLİ ÇÖZÜM AŞI
Hayvanlarda bulunan virüsler insanlara geçişte, insan metabolizmasına tutunmayı başarırsa insandan insana da geçebilir hale geliyor. Kitlesel ölümlere neden olabilecek bu tip hastalıklara karşı, aşı geliştirmek yıllar alabiliyor. Şimdiye dek insansal virüslerden kaynaklanan kabakulak, kızamık, çiçek gibi hastalıkların aşıyla önlenmesinde başarılı olundu. Ancak, hayvansal hastalıkların aşısının üretilmesi biraz daha uzun bir süreç.

ÜLSER İNSANDAN HAYVANA GEÇTİ

İnsanlardan hayvanlara geçen virüsler de hayvanlarda tehlikeli oluyor. Örneğin, ülser ve mide kanseri nedeni Helicobacter pylori virüsünün insandan hayvana geçtiği ortaya çıkarılmıştı. Aynı şekilde insanlarda bulunan bazı mantar türleri, deniz foklarında kansere, Toxoplasma gondii paraziti ise beyin tümörüne yol açabiliyor.
Ntvmsnbc

50 MILLION SICK FROM ANIMAL VIRUS

translated by Oner Dalgic

According to scientists 50 million people infected because of animals and 78.000 of people died because of the virus coming from animals.


The most important virus which causes death is avian influenza.


Danger begins with mutation


According to science periodical Journal of Internal Medicine sars nile virus constitutes risk factor for human being in future. Another potential danger is dengue virus. This virüs passes through flies from monkeys to human.

Magical solution is vaccination.

If these animal viruses adapt themselves to human metabolısm they become infectious between humanbeing and they cause mass fatality.

Until now. It is a succes finding vaccination human virues like measles, smallpox, mumps but finding vaccination for animal viruses seems that will take a longer time.

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...